Menu Zavřít

Dost bylo velkých bank

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

finanční trh

BRAND24

Nováčkům českého bankovního trhu se daří. Tři malé banky, Equa bank, Zuno Bank a Air Bank, které vstoupily na trh během loňského roku, sesbíraly na vkladech už 32 miliard korun. Čísla sice mírně zkresluje Zuno Bank, která uvádí data souhrnně za český i slovenský trh, i tak se však jedná o slušný výsledek. Malé banky potvrzují, že většina klientů přichází z velkých finančních domů. Ty sice shodně tvrdí, že se nové konkurence v podobě malých bank nebojí, pokud jde ale o přetahování klientů, vymýšlejí různé fígle, jak odchod ke konkurenci ztížit.
Air Bank nedávno rozjela službu snadného přechodu klientů od konkurence. „Podpisem jednoho formuláře umožňuje převést účet z původní banky, včetně nastavení trvalých příkazů a inkas. Třetina klientů, kteří tímto způsobem přišli k Air Bank, měla dříve účet u České spořitelny. Následují ČSOB, Komerční banka a Raiffeisenbank,“ pochvaluje si Rostislav Kocman, mluvčí Air Bank. Jenže velké banky své klienty nepustí snadno. „Zrušení účtu sice v Česku nesmí být zpoplatněno, některé banky to ale obcházejí účtováním absurdních poplatků za zrušení trvalých příkazů či inkas,“ popisuje situaci Kocman.
Nové banky evidují velký zájem nejen u vkladových produktů. Když Equa bank začala před měsícem a půl poskytovat hypotéky, oslovily ji tisíce Čechů. „Polovina žádostí je od klientů, kteří chtějí refinancovat svoji současnou hypotéku. To jasně ukazuje, že část Čechů nechce ze setrvačnosti zůstávat u dosavadní banky jen proto, že si u ní už založili hypotéku a že jsou u ní dlouho,“ uvedla mluvčí banky Kateřina Pospíšilová.
Souboj mezi malými a velkými na bankovním trhu přitvrzuje a lze očekávat, že tento trend bude pokračovat. Nováčci totiž chystají další produkty, ve kterých hodlají konkurovat velkým bankám.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).