Menu Zavřít

Dost bylo Bátory

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Školství

BRAND24

Ladislav Bátora, vysoký úředník ministerstva školství, který si svou roli občas pletl s hlásnou tribunou konzervativního uskupení Akce D.O.S.T., oznámil, že na ministerstvu školství končí. „Ti, kteří po mém odchodu dnem i nocí bezmála tři čtvrtě roku prahli a volali, mohou začít slavit. Přeji jim dobrou a hlučnou zábavu,“ řekl Bátora na závěr svého bezmála půlhodinového vystoupení před novináři, které lákal na své „významné prohlášení“.
Bátora odstoupil z funkce zástupce vrchního ředitele kabinetu ministra, kam ho ministr školství Josef Dobeš přesunul na začátku září, aby zažehnal konflikt v koalici vyvolaný Bátorovou urážkou ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na sociální síti Facebook. Uzavřel tím tak své působení na ministerstvu, kam původně nastoupil jako ekonomický poradce a následně působil jako šéf personálního odboru. Odchod zdůvodnil tím, že už není schopen dodržet slib Dobešovi, že se nebude vyjadřovat k veřejným záležitostem a zdrží se politických prohlášení.
Ladislav Bátora se ve svém vystoupení mimo jiné ohradil proti nařčením z extremismu, rasismu a antisemitismu. Směřovala podle něj k tomu, aby ho poškodila, a byla nepravdivá. Po přečtení prohlášení sál opustil bez dalších komentářů. Ministr Dobeš by se měl k situaci podle mluvčí vyjádřit v pondělí na tiskové konferenci.
Proti působení Bátory na ministerstvu se od počátku zvedla vlna kritiky. Protestovaly proti němu neziskové organizace, politici i učitelé. Naposledy jeho osobu zmiňoval otevřený dopis členů české Učené společnosti ministrovi školství. „Jsme vysokoškolští pedagogové a vědci, kterým leží na srdci důvěryhodnost ministerstva školství a kteří jasně vidí, že setrvání pana Ladislava Bátory na MŠMT tuto důvěryhodnost snižuje k nule. Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu, aktivně se účastnil rasistických demonstrací a antisemitských přednášek, nemá na instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat,“ psalo se v něm například.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).