Menu Zavřít

Doporučení EU členským zemím pro boj s krizí

12. 1. 2011
Autor: profit

Evropská komise dnes členským státům EU udělila různá doporučení, jak bojovat s vlivy finanční krize.

Foto: ec.europa.eu

Uvedla je v prvním vydání zprávy hodnotící hospodářský stav a výhledu růstu unie pro tento rok. Dokument představuje start nedávno přijatého evropského semestru, kdy komise bude hodnotit hospodářství a veřejné finance jednotlivých zemí.

Daně

- Brusel soudí, že některé země budou zřejmě potřebovat navýšit daně. Konkrétní jména států, kterých by se to mělo týkat, komise neuvedla.

- Prorůstovější je podle ní spíše navýšení nepřímých než přímých daní. Brusel by také dal přednost rozšíření daňového základu před navýšením daňových sazeb.

Úsporná opatření

- Brusel vyzývá země k zavádění rázných kroků a opatření potřebných ke konsolidaci veřejných financí. Klíč k cestě ven ze současné krize podle EU leží v obnovení důvěry trhů.

- Státy by měly držet růst veřejných výdajů výrazně pod střednědobým horizontem růstu HDP. Prioritou výdajů by měly být oblasti jako výzkum, vzdělávání či energií.

Mzdy a trh práce

- Členské státy by mohly zvážit změny systému minimální mzdy, aby posílily snazší najímání lidí. Jako užitečné by se mohly ukázat nižší minimální mzdy pro mladé pracovníky, které by jim umožnily vstoupit na pracovní trh.

- Brusel vyzývá k tomu, aby státy zajistily flexibilní podmínky pro rodiče a také dostupnost zařízení, kam mohou dávat své děti.

Reforma penzijních systémů

- Země, které tak ještě neučinily, by měly zvýšit věk odchodu do důchodu a propojit ho s očekávanou délkou dožití svých občanů.

BRAND24

- Státy by měly jako jednu z priorit omezit systém předčasných odchodů do důchodu.

- Země by měly podpořit rozvoj doplňkových privátních úspor k posílení příjmů v důchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).