Menu Zavřít

Dopis z Londýna

24. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Unipetrol žádá mimořádný audit v České rafinérské

Spor mezi Unipetrolem a zahraničními akcionáři České rafinérské (ČeR) se nadále vyostřuje, nicméně nástupem Jiřího Rusnoka do čela resortu průmyslu lze očekávat uklidnění. Dokud ale válka trvá, generální ředitel Agrofertu Andrej Babiš za 63 procent akcií Unipetrolu zcela jistě nezaplatí slíbenou sumu.

Mimořádný audit.

Dozorčí rada ČeR na žádost Unipetrolu jako akcionáře (51 procent) rozhodla o přezkoumání výkonu představenstva v případě zastavení dodávek do Chemopetrolu 31. května 2002. Týdeník EURO má informace, že přezkoumání provede advokátní kancelář Čalfa, Bartošík a partneři. Jelikož ztráta ČeR za první pololetí letošního roku se údajně pohybuje kolem 800 milionů korun, Unipetrol uvažuje o provedení mimořádného auditu České rafinérské, kterou audituje Andersen. Jako majoritní vlastník má na základě akcionářských smluv na takový krok právo.
Unipetrol minulou středu požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby vydal předběžné opatření, které by zakázalo ČeR opět zastavit dodávky. Týdeník EURO získal informace, že vedení Unipetrolu pomocí dvou renomovaných právních kanceláří zkoumá možnost obrátit se na mezinárodní arbitráž o náhradu škod.

CONTENT24

Musíš dodávat!

Unipetrol trvá na tom, že ČeR neměla právo dodávky zastavit. Odvolává se na odstavec 7.02(b) akcionářské smlouvy z roku 1995, ve znění dodatku z roku 1997, která o dodávkách českým sesterským společnostem ČeR říká:
„Společnost bude přednostně zásobovat kteroukoli českou sesterskou společnost, pokud ta nabídne, že rafinerské výrobky koupí za podmínek, jež budou, co se týče jakosti, ceny, platebních a dodacích podmínek stejné nebo lepší než podmínky nabídnuté alternativními kupujícími pro srovnatelná množství, a dále s tím, že pokud společnost nebude v kterékoli době schopna úplně pokrýt veškeré objednávky příslušných českých sesterských společností, přidělí a dodá rafinerské výrobky českým sesterským společnostem v množství odpovídajícím v té době platnému poměrnému vlastnickému podílu příslušného akcionáře ve společnosti, pokud se akcionáři jednomyslně nedohodnou jinak.“
Generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc tvrdí, že kdyby ČeR postupovala podle smlouvy, měla případné lepší nabídky předložit Chemopetrolu, aby je dorovnal, nebo dodávat firmám, které s těmito nabídkami přišly. „Ale žádného jiného zákazníka než Chemopetrol Česká rafinérská neměla, tudíž mu měla dodávat suroviny, a ne zneužít monopolního postavení výrobce surovin pro Chemopetrol,“ řekl v rozhovoru pro týdeník EURO.
Úroveň předávacích cen shledala auditorská firma Deloitte & Touche jako neuspokojivou již na začátku roku 1999. Chemopetrol platil za suroviny ČeR burzovní cenu plus takzvanou inland prémii 27 dolarů za tunu. Unipetrol tvrdí, že jde o nehorázně vysoký poplatek, který chce snížit na jedenáct dolarů. Vyjednávání mezi firmami se nyní údajně zastavilo na patnácti dolarech, ale Unipetrol stále není spokojen.

Skinner je dotčen.

Firma Shell, jeden z akcionářů konsorcia International Oil Companies (IOC), které vlastní v ČeR 49 procent akcií, odpověděla na ostrý dopis Miroslava Grégra z 2. července 2002. Ministr průmyslu a obchodu v něm Shell obvinil ze závažného porušení smlouvy (EURO 28/2002) na valné hromadě ČeR 1. července. Jeden z ředitelů firmy Shell Paul Skinner v odpovědi (z 12. července 2002), kterou má týdeník EURO k dispozici, uvádí: „Jsem dotčen Vaším tvrzením, že jsme porušili podmínky naší dohody o České rafinérské. Firmy Shell operují jako dobří korporativní občané ve více než 130 zemích v souladu s našimi zásadami. Postupujeme tak v České republice ve vztahu k našim vlastním operacím i k závazkům spojeným s investicemi do České rafinérské. Naše akce byly až dosud v souladu s klíčovou zásadou schválenou všemi akcionáři České rafinérské, tudíž maximalizovat dlouhodobou hodnotu společnosti. Chtěl bych doufat, že se členové IOC a Unipetrol cítí podobně vázáni podporovat tuto zásadu.“
Skinner označuje za primární úkol nalézt tržně pojaté řešení pro nedořešené smluvní otázky a modernizovaný rámec pro budoucí provoz rafinerie. „Prokázali jsme svoji věrnost tomuto procesu tím, že jsme se pustili do hloubkové revize podnikového modelu rafinerie,“ píše ředitel Shellu. Naráží na návrh IOC, aby od začátku příštího roku ČeR plnila roli přepracovatelské kapacity. To znamená, že jednotliví akcionáři by sami nakupovali ropu a zároveň zajišťovali odbyt produktů. Na předávacích cenách by se už nemuseli shodnout akcionáři, ale jen jednotliví účastníci smluv. Švarc soudí, že tento nový systém by přinesl pro Unipetrol zhruba miliardu hrubého zisku navíc.
Skinner – jak píše Grégrovi – požádal prezidenta firmy Shell Europe Oil Products Adriana Loadera, aby se u tuto záležitost zajímal osobně s cílem nalézt východisko přijatelné pro všechny akcionáře. Jeho zástupci se mají v krátké době obrátit na Grégrova nástupce Rusnoka s podrobnějším návrhem postupu vpřed.
Zdá se, že válku mezi Unipetrolem a Českou rafinérskou uklidní jen jednání akcionářů s ministrem Rusnokem. Ten se chce do dvou týdnů sejít i se šéfem Agrofertu Babišem kvůli privatizaci. „Každý, kdo je v byznysu, ví, že bez stanovených cen dodávek se dá těžko něco koupit,“ uvedl minulý týden pro ČTK Andrej Babiš.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).