Menu Zavřít

Dopady krize na potravináře

6. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Ze šetření uskutečněného Potravinářskou komorou ČR mezi podniky potravinářského průmyslu vyplynulo, že více než polovina potravinářských výrobců má problémy v jednání s bankami a získáváním úvěrů.

Více než dvě třetiny výrobců se potýkají se zhoršenými obchodními podmínkami ze strany obchodních řetězců a zhoršením dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Pokud jde o banky, více než polovina dotázaných (byly osloveny podniky v souhrnu představující více než 90 procent výkonů oboru) uvedla, že se jim prodloužila doba jednání o úvěrech, zvýšila se úroková sazba z poskytnutých úvěrů a ztížilo se samotné získání úvěru. Téměř polovina výrobců uvádí, že byli nuceni odložit investice.

Více než dvě třetiny výrobců potravin zaznamenaly při jednání s obchodními řetězci zhoršení obchodních podmínek, požadavky dalšího nestandardního plnění a tlak na snižování ceny. Současně více než dvě třetiny dotázaných uvádí výrazné zhoršení platební morálky odběratelů a zhoršení vlastního cash-flow.

BRAND24

Mezi opatření, které výrobci potravin považují za žádoucí k překonání krize, patří bankovní garance a záruky za úvěry, dotace úroku z úvěrů, posílení státní podpory formou investičních podpor přes operační programy a národní dotace a v souvislosti s hledáním nových trhů také zvýšené exportní podpory a pojištění exportů. Stále se zhoršující obchodní podmínky by podle dotázaných pomohlo vyřešit urychlené přijetí zákona o významné tržní síle a jejím zneužívání.

V rámci boje za udržení konkurenceschopnosti více než dvě třetiny potravinářských výrobců uvádí, že uvedou na trh levnější výrobky a pokusí se nalézt nové trhy pro svoje produkty. Stejný podíl výrobců se vyjádřil, že ani v této situaci nepřestanou investovat do nových technologií a inovovaných výrobků, protože přerušení toku financí do těchto aktivit, by ohrozilo konkurenceschopnost výrobců v budoucnu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).