Dominanta obce je na prodej

11. února 2008, 00:00 - Robert Šimek
11. února 2008, 00:00

CUKROVAR HOSPOZÍN - Středočeská obec Hospozín leží zhruba 10 kilometrů severovýchodně od Slaného. Její dominantou je vysoký červený komín s bílým pruhem patřící bývalému cukrovaru. A právě tento podnik je nyní na prodej.

Pražská realitní společnost Královská realitní má v nabídce zajímavý objekt. Představuje ho jako „výrobní a skladový areál v Hospozíně“ a jedná se o bývalý cukrovar knížete Kinského.

Rozlehlý areál se skládá z celkem jedenácti různě velkých hal určených k výrobě a skladování. V hlavní hale o rozloze 1000 metrů čtverečních je umístěn jeřáb o nosnosti osm tun. Ostatní prostory mají betonové podlahy a v některých dříve probíhala montáž autobusů.

Součástí areálu je také bývalá ubytovna s vývařovnou pro zaměstnance, 70 metrů dlouhá nástrojárna a třípatrová administrativní budova s garáží. Většina objektů je ve zhoršeném technickém stavu a potřebuje rekonstrukci. Cena je proto poměrně nízká – 12,5 milionu korun.

POPIS OBJEKTU

  • *název - cukrovar knížete Kinského místo - Hospozín kraj - Středočeský lokace - okraj obce typ - průmyslový areál stav - chátrající využití - částečné kult. památka - ne nabízí - Královská realitní cena - 12,5 milionu Kč kontakt - www.kralovskarealitni.cz Cukr s erbem První zmínky o Hospozíně pocházejí již z roku 1318. Obec bývala majetkem drobných vladyků a stávala v ní nevelká tvrz (zanikla za třicetileté války v letech 1618 až 1648). Výraznější rozvoj obce přišel teprve koncem 17. století za Clary-Aldringenů. Od nich roku 1764 koupil Hospozín František Oldřich Kinský (příslušník významné české šlechty s kořeny ve 13. století), který ho připojil k okolním panstvím. V majetku rodu byla obec až do roku 1924. Roku 1869 založil kníže Ferdinand Kinský v Hospozíně cukrovar. Původně byl vybaven hydraulickými lisy na získávání šťávy z řepy a vyráběl konzumní cukr (takzvaný melis). Zpracovával až 92 tun řepy denně a k podniku patřila také menší vinopalna. Od řepy k potrubí**

V roce 1893 bylo zvýšeno zpracování řepy na 600 tun denně a zároveň byla zavedena i výroba surového cukru. Další rekonstrukce proběhla roku 1941, kdy se kapacita opět zvýšila a cukrovar pak zpracovával 30 až 40 tisíc tun řepy ročně a vyráběl kolem pěti tisíc tun surového cukru za rok.

Po znárodnění přešel závod roku 1951 pod nově vzniklý národní podnik Mělnické cukrovary. Zůstal v něm ale jen krátce. Již v letech 1951-53 byl jeho provoz omezován a roku 1955 byl cukrovar zrušen.

Areál poté sloužil různým účelům, po roce 1989 v něm například firmy Potis a Potrubní marketing vyráběly potrubí. Do údržby se však příliš neinvestovalo, budovy jsou proto dnes značně zchátralé.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kde o Vánocích čekají na váš dobrý skutek?
Pozor na změnu záloh na zdravotním a sociálním u OSVČ v roce 2018
Vypočítejte si vaši čistou mzdu v roce 2018: liší se od té z roku 2017?
Jak zadat příkaz v bance, aby platba došla do konce roku 2017
Máte už novou dálniční známku?
Auta
Retro: Ostré hatchbacky jsou s námi skoro 50 let. VW Golf…
BMW postaví u Sokolova nový polygon. Testovat na něm bude hlavně autonomní vozy
Škoda láká anglické záchranné složky na upravený Kodiaq a policii na rychlý Superb
Kvíz: Poznáte model auta jen podle fotky výfuku?
Značka Alpine je definitivně zpět. Renault v Dieppe odstartoval výrobu A110
Technologie
IBM vydalo servery s prvními procesory Power9. Mají 16, 20 a 22 jader a takty do 3 GHz
AMD má možná „superAPU“ s HBM2 a 1792 shadery. Kolem je ale hodně otazníků
Cnews FM #173: O mobilech ve školách, Amazonu a digitalizaci [podcast]
Seznámení s routerem Asus RT-AC86U (uživatelská recenze)
Intel začíná brát vážně ovladače GPU. Lepší výkon a „launch driver“ pro Ōkami HD
Hry pro příležitostné hráče