Menu Zavřít

Doly jsou chutným soustem

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Privatizační souboj o Severočeské doly a Sokolovskou uhelnou se přiostřuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu dokonce změnilo podmínky tendru, které byly původně šity na míru jediné firmě.Severočeské těžební společnosti jsou zajímavou investicí, o níž jsme již obšírně informovali v Profitu č.

Boj o hnědouhelné těžební společnosti nabírá obrátky

Privatizační souboj o Severočeské doly a Sokolovskou uhelnou se přiostřuje. Ministerstvo průmyslu a obchodu dokonce změnilo podmínky tendru, které byly původně šity na míru jediné firmě.

Severočeské těžební společnosti jsou zajímavou investicí, o níž jsme již obšírně informovali v Profitu č. 24 (Doly na severu chce hned několik investorů).

Prodáme před vstupem do EU

Návrh kritérií pro uchazeče o koupi státních podílů v dolech je zatím utajovaný. Plánuje se, že v nejbližší době se s ním seznámí předseda vlády Vladimír Špidla a možná už příští týden se jím budou zabývat poslanci. Ministr průmyslu Milan Urban a financí Bohuslav Sobotka chtějí dokončit prodej Severočeských dolů a Sokolovské uhelné do dubna 2004. Nejprve by se mělo podle představ ministerstva průmyslu a financí stihnout takzvané předkvalifikační kolo, během kterého budou zájemci dokazovat splnění jednotlivých kritérií. Až po tomto oddělení zrna od plev bude následovat standardní výběrové řízení.

Cizinci bez šance

Už je jisté, že přes předkolo se podle plánu ministerstev Urbana a Sobotky, který je připraven pro jednání vlády, nedostanou ti zájemci o státní podíly v privatizovaných těžebních společnostech, kteří těžili v předchozích pěti letech méně než 2 miliony tun ročně. Sítem neprojdou ti, kteří nemají zkušenost s provozem sanačních a rekultivačních prací a ani ti, kteří jakkoli vlastní podniky u nás i v sousedních státech zabývající se těžbou, výrobou, tranzitem či prodejem ropy nebo zemního plynu v takovém množství, které by bylo schopno nahradit české hnědé uhlí. Tyto podmínky fakticky vyřazují zahraniční zájemce. A to v době, kdy Evropská unie tvrdě kritizuje českou vládu za to, že ve veřejných soutěžích upřednostňuje domácí firmy před cizími. Kvůli tomu nám hrozí, že nedostaneme peníze z unijních fondů. Privatizace, v níž cizí firmy předem nemají šanci, představuje stejný typ problému. Až budeme v Evropské unii, nebude nám Brusel takovou praxi tolerovat. Když se kabinet snaží urychleně prodat hnědouhelné doly ještě před vstupem do Unie a zvýhodňuje přitom domácí společnosti, může to být chápáno jako nekorektní jednání. Pro stát není tak důležitý výnos z privatizace dolů, jako udržení zaměstnanosti a těžby v souladu s energetickými zájmy země. Jen v Severočeských dolech by těžba měla do roku 2030 klesnout zhruba o čtvrtinu. Firma nyní zaměstnává přes čtyři tisíce lidí, ještě v průběhu letoška jich má dvě stě odejít.

Severočeské doly: Favoritem MPO je Appian

Ministr průmyslu Milan Urban je v boji o chomutovské Severočeské doly nakloněn finanční skupině Appian řízené podnikatelem Antonínem Koláčkem, která mimo jiné již vlastní Mosteckou uhelnou společnost. Ministerstvo podle prvních návrhů chtělo, aby se soutěže mohli účastnit pouze majitelé hnědouhelných povrchových dolů. Investor také, podle předběžného stanoviska MPO, nesměl být propojen s firmou, která vlastní těžební, výrobní nebo distribuční firmy, které jsou konkurentem českého hnědého uhlí v zahraničí. Měl také splnit podmínku kapitálu minimálně ve výši pět miliard korun. Takto nastavené podmínky vyhovovaly právě jen Appianu. Ministerstvo však po prvních výtkách a hrozbách stížností u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podmínky předělalo a dalo tak možnost účasti na tendru i jiným firmám. Nicméně tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac považuje Appian za jednoho z nejlepších uchazečů: „Appian má zájem o těžbu, dodržuje i věci, které jsou důležité pro stát. Historie této firmy nám tak dává jisté garance v zaměstnanosti a v dobrém chování vůči ekologii. Samozřejmě, že dveře budou otevřeny i pro jiné zájemce, kteří budou chtít postupovat v souladu s energetickou politikou země. Výběrové řízení ještě není vypsáno, takže očekáváme nabídky i od dalších firem.“ Appian za společnost, jejíž roční čistý zisk ve dvou posledních letech dosahoval částky kolem jedné miliardy (letos kvůli spuštění Temelína očekává vedení firmy pokles na 800 milionů), nabídl 2,57 miliardy korun.

BRAND24

Sokolovská uhelná - další Koláček

Stát chce privatizovat kromě Severočeských dolů i další významnou těžební firmu, Sokolovskou uhelnou. Prodej státního podílu v této společnosti má probíhat ve stejné době a podle stejného scénáře jako v případě Severočeských dolů. Ministr průmyslu Milan Urban už uvedl, že se nebude mezi jednotlivými zájemci rozhodovat jen na základě nabídnuté ceny, ale i dalších, hůře definovatelných položek. Například stanovení perspektivy uhelné společnosti do roku 2030 nebo vazba na státní energetickou koncepci. Po zkušenostech s prací státních úředníků při podobných privatizacích se dá očekávat, že jejich hodnocení takovýchto vágních kvalit jednotlivých uchazečů bude zpochybnitelné a zpochybňované. V případě sokolovské firmy není tím nejviditelnějším zájemcem Appian Group Antonína Koláčka, ale Metalimex, který ovládá jmenovec Antonína Koláčka Viktor. Ten je také šéfem černouhelných OKD a řady dalších firem, které všechny patří do koncernu Karbon invest. Kromě Metalimexu, který už je minoritním akcionářem Sokolovské uhelné (36 %), mají o tento podnik zájem i další uchazeči. Jsou to Northland Power, International Power, zájem je prý i ze strany německého energetického koncernu E.ON a R WE. Vedle těchto zahraničních firem si na koupi dolů brousí zuby i samotní manažeři Sokolovské uhelné. O své místo se derou i finanční skupiny jako je PPF nebo Penta společně s J&T bankou. Všem jde o jedno - získat 48,7 % akcií, které nyní ještě ovládá FNM.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).