Menu Zavřít

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci

16. 5. 2014
Autor: čtk

Týdeník Euro se rozhodl zveřejnit celé znění dokumentu olomouckého Vrchního státního zastupitelství, kterým v kauze Jany Nagyové (dnes Nečasové) odděluje část, kdy měli příslušníci Vojenského zpravodajství pro někdejší pravou ruku (a nynější manželku) expremiéra Petra Nečase sledovat jeho tehdejší ženu Radku. Týdeník Euro faksimili získal z justičních kruhů.

Po telefonátu olomouckého vrchního státního zástupce do týdeníku Euro upřesňujeme, že jsme materiál mohli získat nejen ze státního zastupitelství, ale i od obhájců obviněných. Je však naší povinností chránit svoje zdroje a proto žádné konkrétně nezveřejňujeme. „Učinili jsme všechna opatření, aby od nás tento materiál neunikl. Musíte jej mít od advokátů a musíte to vědět,“ rozohnil se Ivo Ištvan.

Obžaloba Jany Nagyové a vysokých vojenských důstojníků by nyní měla zamířit k některému z pražských obvodních soudů. Trestné činy, kterých se měli podezřelí v celém případu dopustit, nyní žalobce Rostislav Bajgar naformuloval v následujícím znění: zneužití pravomoci úřední osoby, podplacení, sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, legalizace výnosů z trestné činnosti a účast na organizované zločinecké skupině. Vyjma zneužití pravomoci úřední osoby a podplacení, další vyjmenované skutky zatím policie a státní zastupitelství prověřují.

Stalo se tedy to, co před časem týdeník Euro předpověděl, podezřelí budou vyšetřováni jako členové mafie. Podle konstrukce trestného činu jim hrozí dva až deset let za mřížemi a propadnutí majetku. Vyjma Nagyové a vojáků jsou stíháni někdejší náměstek pražského Vrchního státního zástupce Libor Grygárek a úředník Roman Boček.


Přečtěte si další informace o vyšetřování, které zveřejnil týdeník Euro: V kauze Nagygate padají nová jména – zákulisních hráčů, žalobců i policisty


Konstrukce odůvodnění se zásadně neliší od supliky Ivo Ištvana, kterou reagoval loni na podzim na stížnost proti stíhání a vazbě, jež poslal na Ústavní soud stíhaný generál Ondrej Páleník. Přibyly však některé pikanterie, které podle žalobce prokazují mafiánské spiknutí a úplatky v pozadí politické scény. Většinou jde o útržky z odposlechů a kryptovaných sms zpráv.

Žalobci nezřídka prezentují dialog některých podezřelých směřující například k Janě Nagyové, Liboru Grygárkovi nebo k lobbistovi Ivo Rittigovi jako hotový důkaz. Tyto výňatky mají prokazovat ryzí zločinné spiknutí, které nemá v České republice obdoby.

Dokument Vrchního státního zastupitelství, kterým úřad rozděluje kauzu Jany Nagyové

„Uvedené skutečnosti tak Janu Nagyovou jednoznačně přiřazují ke skupině osob kolem lobbisty Ivo Rittiga a dalších, jejichž činnost je předmětem záznamu o zahájení úkonů trestního řízení ze dne 6. 1. 2012, přičemž vyšetřování této činnosti bylo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci po vyloučení Vrchního státního zástupce v Praze přikázáno výše uvedeným usnesením Nejvyššího státního zastupitelství v Brně,“ tvrdí ve zdůvodnění žalobce Bajgar.

Vztah ve finanční rovině

Žalobce ve svém textu ukazuje na způsob fungování a součinnosti Ivo Rittiga, Jany Nagyové a dalších stíhaných osob. Vztah Ivo Rittiga a Jany Nagyové měl podle Bajgara i finanční rovinu, kdy lze učinit závěr, že Ivo Rittig Janě Nagyové platil peníze a dával drahé dárky. Tuto skutečnost potvrzuje výrok Romana Janouška z odposlechu ze dne 19. 6. 2013: „…Vím, že Ivo platil tu Janu, každý to věděl…“

Tento Janouškův výrok je pak, jak tvrdí Bajgar, „v souladu s dalším zjištěním z rozhovoru mezi Ivo Rittigem, právníkem Tomášem Jindrou právníkem Davidem Michalem (oba blízcí Ivu Ritigovi) o tom, že „…To má souvislost s prachama, teď se blíží účtování…, … (Jana Nagyová) říkala… máme dodat telefon pro Nečase…, …máme teďka nosit prachy, ideálně nosit prachy, loajálně je podporovat a ještě u toho nebýt vidět a nechodit tam…, … nemáme odletět, nic takovýho, pracovat, normálně makat a líp než do teďka…, … říkala, jestli by místo sedmi procent nešlo deset…, … víš za prachy, víš co jí máme dát…, … Rittig už si tipuje ty finanční toky z toho Budvaru, ty jo ty lidi jsou teprve zhruba před bránou…, … říká mi, že teda výměna těhle lidí do dozorčí rady…“

Téměř každodenní kontakt

Ze záznamů pořízených při sledování, jakož i z údajů obsažených v zajištěných mobilních telefonech, je podle Bajgara nepochybné, že Ivo Rittig byl ve velmi blízkém vztahu a v takřka každodenním kontaktu s Janou Nagyovou. Probíhala mezi nimi výměna informací a průběžně byla domlouvána určitá spolupráce, která se týkala více různých oblastí. Taková komunikace byla vedena např. ve vztahu k zákulisním jednáním s „rebelujícími“ poslanci ODS, ale i ohledně obsazování různých funkcí v orgánech státu a státem kontrolovaných subjektech, když právě v některých z nich se mělo rozhodovat o zájmových veřejných zakázkách.

Tento týden pražský městský soud rozhodoval v podobně vedené kauze ovlivňování nákupů armádních Tater. Práce obžaloby v obou případech nese řadu paralel. A v kauze Tatra je soud posoudil jako neprůkazné, navíc svědčící často proti sobě. Soud v první větvi: údajném sledování Nečasovy manželky Radky ukáže, jak kvalitně olomoucko-ostravští návladní pracují.


Ke kauze Nagyová čtěte:

Vnitro dostalo pokutu za ukázání videa ze zatýkání Nagyové

Nečas: Kauzu Nagyová provázely manipulace od žalobců i soudců

BRAND24

Policejní dokument: Nagyová tlačila na Nečase, aby se rozvedl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).