Menu Zavřít

Doktoři z údolí dutých hlav

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Tajemníkovi je nevolno
V paměti utkvěl na fotografii s vyplazeným jazykem a rukama v poutech. Dnes, už bez náramků, bývalý tajemník premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel vyplazuje jazyk dál. Soud ho totiž nakonec pro nedostatek důkazů v kauze známé jako „pět na stole v českých“ zprostil obžaloby. Tehdy mělo jít o pětimilionový úplatek za ovlivnění privatizace Unipetrolu, ovšem soudci na usvědčení Doležela nestačila ani nahrávka skryté kamery. A tak si dnes bývalý tajemník premiérů, který se hájil tím, že na nahrávce mluvil „kódovanou řečí“, chodí po pražských restauracích a stěžuje si na to, co za jeho časů nebývalo. Palubní deník ho zastihl ve středu vpodvečer v hospodě U Provaznice pod Václavským náměstím, kam si Doležel přinesl noviny s titulky o zatčení Davida Ratha. „Síla, ty děje, co se teď dějí, že? Kam se ta politika dostala? Mně je z toho na blití,“ prohodil směrem ke svému někdejšímu spolupracovníkovi z ČSSD. Načež se ho Doležel zeptal, zda je „stále v podsystému“, a odešel. Tak vida, kromě vyplazeného jazyka i tu „kódovanou řeč“ zjevně stále používá dál…

Jen počkej, docente
Zatímco většině politiků po zatčení dnes již bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ještě teď hrůzou cvakají půlky, pražský primátor Bohuslav Svoboda si může oddychnout. V jeho minulosti i přítomnosti se alespoň na čas přestanou šťourat podivní mužíci. Rath si totiž dle dobře informovaných zdrojů najal jen několik týdnů před svým zatčením dvě bezpečnostní agentury. Ty měly dostat jasné zadání: sledovat docenta Svobodu a jeho spolupracovníky z pražského magistrátu i ODS a najít v jejich minulosti cokoli, co by se dalo označit za protizákonné nebo alespoň pikantní. Právě na zjištění bezpečnostních agentur chtěl David Rath postavit svoji předvolební kampaň ve Středočeském kraji. Jenže jak se ukazuje pod vlivem aktuálních událostí, jediné volby, kterých se Rath v nejbližších letech bude moci zúčastnit, bude souboj o kápa místní věznice.

BRAND24

Asi dobrý ročník
Nejen plzeňská práva, ale i Policejní akademie v Praze láká studenty, kterým se nechce aktivně studovat nebo na probíranou látku nemají zkrátka ideální hustotu buněk šedé kůry mozkové. V jednom doktorském studijním programu Policejní akademie z minulosti, který se Palubnímu deníku podařilo získat, lze nalézt velmi zajímavou kombinaci hned několika jmen. Mezi studenty v uniformách se vedle sebe pitoreskně skví jména lobbisty a pražské šedé eminence Romana Janouška, supergurua Věcí veřejných Víta Bárty, šéfa pražských socialistů Petra Hulinského nebo stávajícího ministra dopravy Petra Bendla.
O studiu Víta Bárty, který rigorózní zkoušku skládal na bratislavské Akadémii policajného sboru, se popsalo už hodně papíru. „Doktorát“ má i Hulinský. Jen Petr Bendl má ve svém oficiálním životopisu před jménem titul inženýr. Nejspíš studia kvůli značné politické vytíženosti jako jeho kolegové ze lhotecké alma mater dokončit nestihl.
Hulinského bratislavská rigorózní práce čítala 88 stran a přišla s převratným výzkumným mottem: korupce tu je a škodí! Vskutku objevný materiál. Zatímco Hulinský pojal svou práci spíše filozofickým pohledem, Vít Bárta byl praktičtější. Problém ovšem spočívá v tom, že média přišla na to, že svou práci o trasologii (vědě o stopách, které pachatel zanechává na místě činu – jak trefné) opisoval ze skript svého učitele Jiřího Strause. Nejlépe si svou graduaci pojistil, jak jinak, Roman Janoušek. Jeho diplomku spláchla povodeň v roce 2002 a rigorózní práce je veřejnosti nepřístupná.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).