Menu Zavřít

Dohoda mezi Českou republikou a Kajmanskými ostrovy o výměně informací v daňových záležitostech

4. 11. 2011
Autor: profit

 Zástupci Generálního finančního ředitelství a Ministerstva financí sjednali dne 27. 10. 2011 text dohody o výměně informací v daňových záležitostech s Kajmanskými ostrovy (zkráceně TIEA z anglického Tax Information Exchange Agreement).

 

Foto: Profimedia.cz

Jde již o sedmou mezinárodní dohodu tohoto druhu, kdy předchozí byly v posledním roce sjednány s Bermudami, Ostrovem Man, Guernsey, Jersey, Britskými Panenskými ostrovy a San Marinem; tyto jsou v současné době předloženy k projednání vládě a parlamentu. „Jedná se o významný nástroj v boji proti daňovým únikům s pozitivním dopadem na veřejné rozpočty,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Proto je v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod.“

CONTENT24

„Dá se očekávat, že využíváním uzavřených dohod bude možné zvýšit příjmy státního rozpočtu až o několik desítek milionů korun ročně“, říká Jan Knížek, generální ředitel daňové správy. Zmíněná smlouva umožní daňovým správám smluvních stran získat účinný nástroj, na jehož základě lze obdržet informace potřebné pro účely správy daní, mj. informace, které jsou v držení bank či obdobných institucí.

Česká republika tak navazuje na stávající světový trend prohlubování mezinárodní daňové spolupráce a boje proti škodlivým daňovým praktikám, nebo-li na trend podpory tzv. dobré daňové správy. Geografické i praktické rozšiřování principu dobré daňové správy je v současné době mezinárodní prioritou v daňové oblasti, podporovanou jak Evropskou unií, tak Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nebo skupinou G 20.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).