Menu Zavřít

Dočista do čista

4. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Lotyšskou banku se zastoupením v Praze si prý oblíbili internetoví podvodníci

Podezíráme lotyšskou VEF Banku z praní špinavých peněz a připravujeme proti ní zvláštní opatření, oznámil 26. dubna vlivný americký úřad pro potírání finanční kriminality FinCEN. Ve své zprávě píše také o tom, že sankce se budou týkat i jediného zahraničního zastoupení VEF Banky, které sídlí v Praze, v ulici Jana Masaryka číslo 12. Centrální banka ho registrovala loni. FinCEN ve své zprávě vyzývá i další státy, aby se k chystaným opatřením připojily.

BRAND24

Rozhodne Condoleezza.

Ještě nebylo definitivně rozhodnuto. Případ je zatím ve fázi, kdy se všichni, kdo s VEF Bankou přicházejí do styku – například státy a jiné banky nebo firmy – mohou k návrhu FinCEN vyjádřit. Nejpozději ale do 26. května. Ředitel FinCEN William J. Fox poté doporučí ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, která má podle zákona o potírání praní špinavých peněz rozhodnout, jak se zachovat.
Zatím se zdá, že FinCEN bude k lotyšské bance poměrně tvrdý. Ve své zprávě, kterou má týdeník EURO k dispozici, píše, že chce proti VEF Bance použít takzvané páté speciální opatření „protipracího“ zákona. „Páté zvláštní opatření zakazuje nebo reguluje vyjmenovaným firmám a institucím otevírání nebo udržování bankovních účtů v určené bance,“ konstatuje zpráva. To podle všeho znamená, že Američané by nařídili subjektům, které fungují v jejich jurisdikci, přerušit s VEF Bankou veškeré obchodní styky. VEF Banka má centrálu v Rize, pracuje v ní 87 zaměstnanců, celkový majetek činí zhruba 80 milionů dolarů. FinCEN uvádí, že jde o jednu z nejmenších lotyšských bank. „Kromě ústředí má banka ještě jednu pobočku přímo v Rize a jednu reprezentační kancelář v České republice,“ konstatuje zpráva úřadu.
Americký FinCEN se – soudě podle detailů uvedených ve zprávě – musel lotyšskou bankou zabývat poměrně dlouho. „Na základě informací z nejrůznějších zdrojů jsme dospěli k závěru, že VEF Banka je využívána k praní špinavých peněz a k dalším finančním zločinům,“ uvádí zpráva. A dále popisuje, jak přesně praní ve VEF Bance funguje: „Zisk z nelegálních aktivit je převáděn pomocí krycích firem, které existují pouze na papíře, ale reálně nevyvíjejí žádnou činnost, na korespondenční účet VEF Banky u finančních institucí v USA… Zjistili jsme, že existuje mnoho společností, které využívají účtů v VEF Banky k přesunu milionů dolarů po celém světě. Například v relativně krátkém období čtyř měsíců banka provedla pro jednu krycí korporaci více než tři sta převodů do a ze zemí, jako jsou Kuvajt, Rusko, Indie, Čína a Spojené arabské emiráty. Celkem šlo o více než 26 milionů dolarů… Pro další dva podezřelé držitele účtů převedla banka 200 milionů během dvou let.“ FinCEN dále uvádí, že služeb lotyšské banky využívají zejména skupiny mezinárodních internetových podvodníků, zloději osobních dat, podvodníci s kreditními kartami a výrobci falešných dokumentů. VEF Banka sice vyžaduje k otevření účtu základní informace, stačí jí ale dokumenty odeslané e-mailem nebo poštou. Obvykle přitom vůbec nekontroluje jejich pravost. Zřizuje také hromadně účty cizincům a firmám neregistrovaným v domácím Lotyšsku. A nabízí jim výhodné a anonymní služby. Konkrétně: „Jedním z důvodů, proč mezinárodní internetoví podvodníci využívají služeb VEF Banky, je například ten, že banka nabízí k účtu platební kartu Visa Electron, která nemá při výběru z bankomatu vůbec žádný limit.“

Pobaltský problém.

Americký FinCEN ve své zprávě kritizuje i přístup lotyšských úřadů a zákonodárců. Kárá je za přílišnou benevolenci, „i když určitého pokroku bylo v poslední době dosaženo“. „Přes snahy lotyšských úřadů nás tamní případy praní špinavých peněz nadále znepokojují. Geografická pozice Lotyšska – země leží na břehu Baltského moře a sousedí s Ruskem, Estonskem, Běloruskem a Litvou – z tohoto státu dělá atraktivní tranzitní zemi pro obchod, legální i nelegální. Zdroje špinavých peněz v tomto regionu obvykle pocházejí z vydírání, únosů, korupce, obchodů se zbraněmi a pašování, zejména cigaret, alkoholu a drog,“ píše šéf FinCEN v dokumentu o VEF Bance.
Co se stane se zastoupením banky v Česku? FinCEN již zainteresované státy vyzval, aby vůči bance přijaly obdobná opatření jako v USA.
„VEF Banka nemá v Česku pobočku, ale pouze reprezentaci, která není oprávněna na území ČR podnikat,“ sdělil týdeníku EURO Pavel Palivec z ČNB. Centrální banka zastoupení pouze registruje. „Vzhledem k tomu, že zastoupení na našem území nepodniká, jde primárně o otázku postupu domovského regulátora,“ dodal Palivec. Reprezentace VEF Banky má zprostředkovávat styky mezi ústředím a českými bankami a orgány státní správy. Podle zákona také může monitorovat trh a „propagovat a nabízet služby zastupované banky“. Lotyšská ambasáda ani centrála banky v Rize na dotazy týdeníku EURO ohledně zprávy FinCEN nereagovaly. Šéf pražské pobočky banky Jevgenij Jevstafjev, který v Česku mimo jiné vlastní směnárnu, řekl, že obvinění, která „přišla jako blesk z čistého nebe“, nejsou konkrétní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).