Menu Zavřít

Dobrý rating pomůže i k zakázkám

15. 4. 2010
Autor: profit

Že právě zlé časy dokáží některé podnikatele vyburcovat k nečekaně úspěšným nápadům, věří Hospodářská komora ČR. Právě pro ty, kteří se současné situaci nepoddali bez boje, připravila projekt Krizi navzdory.

„Krize nastartovala v mnoha podnicích ozdravné a očistné procesy,“ říká Petr Kužel.

Autor: Martin Siebert

I když vleklá hospodářská krize má obecně nepříznivé dopady jak na podnikání samotné, tak třeba na zaměstnanost, má i své světlé stránky. Březnový průzkum Hospodářské komory ukázal, že pro 64 procent společností má současná situace i svoje pozitivní dopady.

Z kladných vlivů nejvíce firem (28 procent) vybralo zejména zefektivnění výroby či poskytované služby. Eliminování skryté přezaměstnanosti uvedlo jako hlavní pozitivní účinek krize osm ze sta firem, inovace a změnu portfolia výrobků či služeb sedm procent podniků a nalezení nových trhů o procento společností méně.

„Krize nastartovala v mnoha podnicích ozdravné a očistné procesy a přinutila je hledat nové a netradiční postupy. Proto jsme se rozhodli v rámci našeho nového projektu Krizi navzdory najít, ocenit a medializovat ty malé a střední firmy, které nejlépe dokázaly na ekonomickou recesi zareagovat,“ říká prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Rating jako bonus

Pokud se takové podniky do konce května do projektu přihlásí na webových stránkách komory, získají od mezinárodní auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) například zhodnocení svého projektu. Bonusem bude určitě i rating malého a středního podnikání (více informací najdete na www.ratingmsp.cz). Firmy, které získají dobré ocenění v tomto ratingu, mají podle zkušeností komory výhodnější pozici při zajišťování zakázek od státní správy i samospráv. Podle stupně ohodnocení mohou navíc podnikatelé získat u České spořitelny na centrále v Praze i výhodnější podmínky při získání úvěru. Nejlépe hodnocené firmy (stupněm A) tak mohou dostat úvěrové zvýhodnění až půl procentního bodu a snížení poplatku o čtyři tisíce korun.

„Rating je nestranný profesionální pohled na hospodaření, harmonizovaný s pohledem bankovního sektoru,“ vysvětluje výhody předseda představenstva pražské hospodářské komory Vladimír Srp. Podle jeho slov 65 procentům českých podnikatelů za minulý rok klesl počet zakázek a mnoho firem bude i letos bojovat o přežití. V nelehkých podmínkách hospodářské recese mají největší šanci ekonomicky přežít schopné firmy a jednotlivci. „Ti méně zdatní ztratí svůj tržní podíl a ti nejslabší nepřežijí vůbec,“ dodává.

„Smyslem projektu je představit podnikatele, kteří svými nápady, energií a schopností rychle reagovat proměnili hrozbu ekonomické krize ve využitou příležitost,“ říká prezident komory Petr Kužel. „Chceme také upozornit na nové efektivní trendy v podnikání. Projekt má zároveň zpřístupnit ,best practice‘ celé podnikatelské sféře,“ vysvětluje Petr Kužel.

Komplexní analýza zdarma**

BRAND24

Desítka vítězů se v červnu navíc dočká slavnostního vyhlášení výsledků, u něhož budou i Česká televize a týdeník Profit. Společnost PwC navíc oceněným firmám zdarma udělá nezávislou komplexní analýzu jejich celkové ekonomické situace.

„Jako odborný garant projektu bychom chtěli pomoci vybrat společnosti, které potvrzují pravidlo, že období hospodářské nestability nejen odhalí skutečně úspěšné a silné hráče, ale pro ty opravdu prozíravé je ideální příležitostí inovovat a přicházet s novými neotřelými přístupy,“ připojuje se Jiří Moser, vedoucí partner poradenských služeb PwC.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).