Menu Zavřít

Dobrý obraz, plný zvuk

2. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Notebook láká na širokoúhlý displej s vysokým rozlišením

Není to tak dlouho, co průměrný kancelářský počítač nebyl schopen bez trhání plynule přehrát DVD. V současné době se na trh dostávají notebooky, které umějí přehrát i filmy, natočené v HD rozlišení, tedy 1920 na 1080 pixelů. Ve srovnání se zmiňovaným DVD jde téměř o trojnásobný datový tok. Zatímco DVD si vystačí s průměrně devíti megabity za sekundu, plné HD rozlišení si nárokuje pětadvacet megabitů. To ale platí pouze v případě stejného kompresního algoritmu, kterým je dnes už stařičký MPEG-2. V blízké budoucnosti dojde na jeho čtvrtou generaci, což datový tok sice sníží, ale zároveň zvedne nároky na procesor, případně grafickou kartu. Jde o to, která komponenta v počítači bude obraz dekódovat, a také záleží na použitém přehrávači. Například poměrně oblíbené PowerDVD od Cyberlinku nepustí k dekódování videa nic jiného než procesor. Vzhledem k faktu, že grafické karty to umějí daleko lépe a procesor se navíc může věnovat jiným věcem, jde o výrazné omezení. Testovaný Asus M70 si poradí s videem ve vysokém rozlišení velmi dobře. Základem multimediálních schopností M70 je sedmnáctipalcový displej WUXGA s rozlišením 1920×1200 pixelů a poměrem stran 16:10. Od displeje se odvíjí i funkce dynamického nastavování jasu panelu na základě intenzity okolního osvětlení. V praxi tahle vychytávka funguje spíše večer, kdy se jas hodně sníží. Sledování filmů na LCD za plného slunce ale není ideální ani s jasem vytaženým naplno. Pro vysoké rozlišení je také důležitá podpora rozhraní HDMI, které zajišťuje, že ani při připojení například k velké plazmové nebo LCD televizi se rozlišení nesníží. Není totiž nic tragičtějšího než připojit například Media Center PC s podporou Blu-Ray k obrazovce s velkým rozlišením pomocí klasického VGA kabelu, nebo nedejbože dokonce scartu.
K vysokému rozlišení patří neoddělitelným způsobem i kvalitní zvuk. Ten bývá u notebooků mnohdy problém. Placatý tenký počítač býval dříve vybavený chrastítky různých kategorií, od absolutní hrůzy až po relativně poslouchatelné, o kvalitě však nemohlo být řeči. Prvním signálem změny byl zhruba před dvěma roky testovaný extrémní devatenáctipalcový herní notebook od Umaxu, vybavený dvěma grafickými kartami a solidní zvukovou kartou. Poskytuje zážitek jako 5.1 kanálů včetně subwooferu, který kupodivu fungoval. M70 je vybavený systémem pro zpracování zvuku DHT, což by mělo znamenat vysokou kvalitu audia. Jenže zamyšlení nad notebookovými reproduktory má svůj smysl. Z hlediska akustiky je pro reprodukci zejména nízkých tónů ideální velký objem reproduktoru, což je prakticky jediná vlastnost, o níž nemůže být v případě notebooku ani slyšet. Určité triky, jež znají hlavně výrobci audiosoustav do automobilů, však přece jen kvalitní reprodukci umožňují. Asus pro svůj multimediální notebook zvolil reproduktory poměrně drahé značky Altec Lansing a udělal dobře. Reproduktory poskytuji bohatý a čistý zvuk.
Asus v případě M70 myslí také na bezpečnost dat. Snadno obejitelná čtečka otisků prstů je sice opět zcela zbytečná, nicméně dobré zabezpečení přináší snímání tváře uživatele webkamerou. Otisk je uložen a při příštím přihlášení se porovná s nově pořízeným. Poté počítač posoudí, zda se s ním pokouší manipulovat oprávněná osoba.

Tabulka Asus M70
procesor Intel Core 2 Duo T9300
chipset- Mobile Intel PM965
síťové připojení Intel PRO/Wireless 4965ABGN;
operační systém Windows Vista
grafika: ATI Mobile Radeon HD3650 s 1GB VRAM
Vestavěná 1,3megapixelová webkamera
pevný disk: 500 GB
základní cena: 25 109 Kč

klady
kvalita obrazu
kvalita zvuku
zpracování

BRAND24

zápory
vyšší hmotnost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).