Menu Zavřít

Dobří rodáci se vracejí

9. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Lucemburská banka vrátila do českého fondu vytunelované miliony

Do vytunelovaného investičního fondu Eurocom se v červenci vrátila významná část jeho majetku. Finanční dům Banque Populaire de Luxembourg v polovině letošního roku podepsal dohodu, že do fondu vrátí 260 tisíc euro. „Mohu potvrdit, že peníze již přišly,“ řekl týdeníku EURO Zdeněk Švancara, nucený správce investiční společnosti Invescom, která fond spravuje.

Peníze pro Iry.

Firma Invescom (dříve Finnex Trust) byla správcem tří podílových fondů – Eurocom OPF (v srpnu 2001 s majetkem 42 mil. Kč), Finnex Investim OPF (14,5 mil. Kč) a Finnex Růstový OPF (5,3 mil. Kč). V srpnu loňského roku na Invescom Komise pro cenné papíry uvalila nucenou správu, neboť zjistila, že převedl obhospodařování části majetku fondu Eurocom na třetí k tomu neoprávněnou osobu, a sice na Banque Populaire de Luxembourg.
Manažery nahradil nucený správce Zdeněk Švancara, který v dokumentech nalezl podivné smlouvy z přelomu let 1999 a 2000. Jimi byl totiž majetek fondu zastaven jako záruka za splacení půjčky, kterou poskytla lucemburská banka irské firmě Mac Pherson & Durrant. Účelem půjčky bylo financování firmy Finnex Security, a bylo proto naprosto neodůvodněné, aby byl za ni zastaven majetek podílníků. Společnost Mac Pherson & Durrant úvěr nesplatila a majetek podílníků propadl věřitelské bance.
Po tomto zjištění podala Komise pro cenné papíry na dva představitele holdingu Finnex Jiřího Langra a Jiřího Keršlágera, kteří smlouvu o zastavení majetku Eurocomu podepsali, trestní oznámení a odejmula povolení k vydávání podílových listů.

BRAND24

Píchli nám v Lucembursku.

Až potud to byl standardní příběh z dějin tunelování investičních fondů v České republice. Zatím velmi neobvyklé (s výjimkou například fondu AGb - EURO 24, 25/2002) je ale druhé dějství. „Požádali jsme o spolupráci lucemburského regulátora kapitálových trhů a přes něj se nám podařilo přinutit banku, aby část peněz propadlých ze zástavy vrátila. Banka totiž neměla přijmout jako ručení majetek podílníků fondu, ale pouze majetek investiční společnosti. Podepsáním dohody o vrácení peněz banka přiznala své pochybení a morální odpovědnost,“ řekl týdeníku EURO předseda Komise František Jakub. Jeho úřad vyčíslil škodu, která fondu Eurocom vznikla, na 660 tisíc euro (v té době to bylo 22 milionů korun), a vrácených 260 tisíc euro tak představuje více než třetinu uniklých peněz.
Nucený správce Zdeněk Švancara vede nyní jednání o vrácení dalších prostředků do fondu, ale o jejich obsahu zatím odmítl poskytnout jakékoliv informace. Dalších peněz by se teoreticky měla domáhat po společnost Mac Pherson & Durrant.

Padaly jak kuželky.

Jiří Langer, jeden ze zakladatelů finanční skupiny Finnex, skončil loni v září ve vazbě a společně s Jiřím Keršlágerem je vyšetřován pro podezření ze spáchání závažných hospodářských trestných činů. Skupina Finnex, do níž patřil i Invescom, totiž měla způsobit třem tisícům klientů škodu ve výši čtvrt miliardy korun. Kromě Invescomu (dříve Finnex Trust) zkrachovala společnost Bradley, Rosenblatt & Company (dříve Finnex Securities) a firma Finnex Praha. Na manažery Finnexu bylo podáno šest desítek trestních oznámení.
Vyšetřování případu nadále pokračuje. „V současné době jsou zajišťovány další podklady cestou právní pomoci justičními orgány cizích států a ve věci je zpracováváno znalecké zkoumání,“ uvedla Andrea Filipová z Policejního prezidia. Vyšetřovatel sdělil, že Langer i Keršláger jsou obviněni z trestného činu podvodu, kterým fondu Eurocom způsobili škodu 21 milionů korun. Langer je ještě obviněn z dalšího podvodu, kterým prý způsobil škodu 24 milionů korun společnosti Bradley, Rosenblatt & Company. Publikované neověřené informace uvádějí, že makléřská firma Bradley, Rosenblatt & Company, kterou poslal do konkursu Městský soud v Praze v srpnu 2001, prodělala na spekulacích s akciemi Komerční banky, a nebyla proto schopná hradit své závazky. Asi 40 klientům tento obchodník s cennými papíry zůstal dlužen zhruba 70 milionů korun.
Poškození klienti firmy Finnex Praha byli většinou drobní investoři, kteří jí svěřili do správy akcie z kuponové privatizace. Finnex Praha jim dluží přibližně 150 milionů korun. Když na něj Městský soud v Praze vyhlásil v listopadu 2001 konkurs, klienti zjistili, že na jejich účtech jsou veřejně neobchodovatelné akcie společnosti Evropský průmyslový holding. Majetek tohoto holdingu se skládá z akcií dvou ukrajinských firem VAT Prožektor a VAT Sarněnskij a firmy Pražský fond pozemků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).