Menu Zavřít

Dobří politici se hledají špatně

27. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Na předvolební souboj se lze dívat jako na občanskou válku vedenou jinými prostředky, tedy jako na spor Dobra se Zlem. Kdo sdílí tento způsob myšlení, má rozhodování poměrně jednoduché, neboť vítězem se může stát jen jeden. My, nebo oni, čestní, nebo lumpové.

Autor: Jakub Stadler

Skutečnost bývá složitější. Poslanci se většinou nezabývají zásadními morálními otázkami. Při schvalování dopravních předpisů či novely zákona o spotřební dani není jasné, kdo zůstal andělem a z koho se stal satanáš. Největší dějiné zvraty se odehrály buď zcela bez parlamentu, nebo za jeho formální dodatečné asistence.

Partaje mají málo členů

Jenže pro občany jsou zákony ke každodennímu použití také velmi významné. Pro podnikatele to platí dvojnásob. Není tedy důležitý jen volební zisk jednotlivých stran, ale také, kdo za ně uspěje. V řadě případů se totiž poslanci ve výborech nemohou řídit svým světovým názorem, ale měli by ukázat odbornost, schopnost pochopit nové věci a myslet v souvislostech.

Velký výběr není. Schopní lidé mají mnoho možností jiného uplatnění. Partaje trpí nízkým počtem členů. V době první republiky bylo vše jinak: kdo chtěl vidět fotbal, musel na stadion, kdo chtěl politiku, šel na schůzi. Dnes tyto zážitky zprostředková televize a z masových stran se stávají strany volební. Lze na to nahlížet i pozitivně, protože velké strany mívaly tendenci

zakládat sportovní a kulturní spolky, noviny a družstva, dětské a mládežnické organizace, a od toho je v špatných dobách už jen krok k zakládání paramilitárních organizací. Nicméně je větší šance najít talent mezi tísícem lidí než mezi deseti.

Vzdělaná starší politička?Nebrat

BRAND24

Nic chytřejšího než volební soupeření politických stran demokracie zatím nevymyslela. Jenže strany při sestavování volebních listin na odbornou a lidskou úroveň svých kandidátů příliš nedbají. Zde platí jiná pravidla. Především je nutné brát ohledy na rovnoměrné regionální zastoupení. Dále postavit na volitelné místo přitažlivou tvář, televizní či sportovní celebritu. Odměnit nejvěrnější, kamarády činovníků, a samozřejmě dát šanci těm, za nimiž stojí sponzor. Být příliš vzdělaný, být žena, být starý či příliš mladý je nevýhodou.

Občan, který hledá několik dobrých kandidátů, je třeba i vypátrá, ale pohříchu u několika různých stran. Volební pravidla navíc dávají voličům jen málo možností, jak pořadím na kandidátce zamíchat. I tak by je ale měli využít.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).