Menu Zavřít

Dobré vykročení, ale ještě zbývá dlouhá cesta

16. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Převzetí agentur Fannie-Freddie...

Celý podtitul: Převzetí agentur Fannie-Freddie sice pomůže věřitelům a dlužníkům najít k sobě cestu, nejnovější překážkou na cestě k zotavení je však růst nezaměstnanosti

Historický počin americké vlády, která zestátnila hypoteční giganty Fannie Mae a Freddie Mac, je zatím největším krokem k napravení sektoru bydlení a k obnově důvěry na úvěrových trzích. Není to ale zázračná kúra pro nemocnou ekonomiku. Zpráva z ministerstva práce jasně ukazuje, že srpnová nezaměstnanost dosáhla pětiletého maxima 6,1 procenta. Dokonce i když se převzetí podaří ve všech klíčových bodech, sníží se hypoteční sazby a zlepší se zápůjční podmínky, vzrůstající nezaměstnanost zabrání stále většímu počtu domácností využít těchto výhod.
Míra nezaměstnanosti je nyní o 1,4 procentního bodu vyšší oproti stejnému období před rokem. Situace je srovnatelná s vývojem během dvou předchozích recesí a je jisté, že v nadcházejících měsících poroste nezaměstnanost ještě rychleji. To stlačí růst příjmů a dále omezí poptávku po domech, automobilech a jiném zboží. Ztráta pracovních míst rovněž povede k potížím se splácením dalších hypoték, bude se zabavovat čím dál více nemovitostí a zesílí sestupný tlak na ceny domů. Ve druhém čtvrtletí, kdy míra nezaměstnanosti stoupla pouze na 5,5 procenta, se podíl hypoték, u kterých již započalo zabavování, dostal na rekordní výši 1,19 procenta. V prvním čtvrtletí přitom tento podíl činil 0,99 procenta (viz graf).
Ekonomika neroste dostatečně rychle na to, aby vytvořila za měsíc přibližně 100 000 pracovních příležitostí, které by byly potřeba k udržení stabilní míry nezaměstnanosti. Během srpna činila ztráta pracovních míst v průměru 76 000 za měsíc a počet lidí, kteří kvůli slabé ekonomice pracují na zkrácený úvazek, dosáhl nejvyšší hodnoty za posledních 15 let – 5,7 milionu. Mnozí analytici nyní očekávají, že nezaměstnanost vystoupí v příštím roce na 6,5 až sedm procent, tedy o dost výše, než tomu bylo během recese v roce 2001, kdy maximum činilo 6,3 procenta.
Ostrý nárůst nezaměstnanosti ukazuje, že pracovní trh je ještě slabší, než napovídají poslední ztráty pracovních míst. Pokles je zatím zhruba poloviční ve srovnání se stejným obdobím během minulých dvou recesí. Na počátku hospodářského poklesu i zotavení není pro ministerstvo práce jednoduché zjistit, kolik podniků ukončilo či zahájilo činnost, takže poslední pokles počtu pracovních míst by mohl být podhodnocený. Ministerstvo po revizích údajů například uvedlo, že ztráty míst při recesi na počátku roku 2001 činily dvojnásobek původních čísel.
Tentokrát to začíná vypadat na stejný příběh. V minulosti byl nárůst nezaměstnanosti o 1,4 procentního bodu vždy doprovázen mnohem větším poklesem počtu pracovních míst, než ukazovala data. Počet lidí, kteří zažádali o pojištění v nezaměstnanosti poprvé v životě, je také na úrovni, která historicky odpovídá většímu úbytku pracovních míst. Srpnový údaj, jenž udával průměr 438 000 nových žadatelů týdně, je vyšší částečně díky vládnímu úsilí zahrnout nové případy do statistik na počátku července. Tyto dočasné efekty by se teď měly vytrácet, byť počet žádostí vyskočil koncem srpna a nyní zůstává na úrovni, jež byla typická pro předchozí recese.
Rostoucím problémem je uvadající růst příjmů v době, kdy se již vyčerpalo zvyšování kupní síly prostřednictvím daňových úlev. Jelikož míra nezaměstnanosti narůstá, růst hodinové mzdy prudce zpomalil a celkový příjem z mezd a platů zatím letos stoupl pouze o 2,9 procenta, zatímco za celý loňský rok to bylo o 4,5 procenta. Bolest z inflace v důsledku rostoucích cen energií bude odeznívat, ale současně bude dále klesat tempo růstu příjmů.
Existuje jeden klad slábnoucího pracovního trhu: pomalejší nárůst platů, spolu s nižšími cenami ropy a silnějším dolarem, výrazně zlepšil inflační výhled. To znamená, že centrální banka (Fed) nebude dlouhou dobu nucena zvedat úrokové sazby. Někteří představitelé Fedu, kteří ještě nedávno volali po zvýšení sazeb, nyní začínají vypadat, jako by byli mimo ekonomickou realitu stoupající nezaměstnanosti. Na počátku září kleslo klíčové tržní měřítko očekávané inflace na nejnižší hodnotu za pět let.
Převzetí Fannie a Freddie by nakonec mohlo vyústit v to, čeho nebyla centrální banka schopna dosáhnout snížením sazeb: v uvolnění finančních podmínek a v opětovné nalezení vzájemné důvěry mezi věřiteli s dlužníky. Navíc to snižuje možnost, že by se situace mohla vážně zhoršit. Přesto pracovní trhy signalizují, že bude trvat dlouho, než se události vydají správným směrem.

GRAF:
Rekordní vzestup převzetí
zadlužených nemovitostí

Procento z celkového počtu
1,2
1,0 Hypotéky, u nichž začalo zabavování
0,8
0,6
0,4
0,2
0 90 92 94 96 98 00 02 04 06 08
Data: Mortgage Bankers Assn., Global Insight

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc. BusinessWeek

Překlad: Marie Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).