Menu Zavřít

Dobrá zpráva pro sběratele

17. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Poptávka po nejvyšší kvalitě pamětních mincí roste

Bankovní rada České národní banky udělala 11. října radost numismatikům. Mimo jiné totiž řešila problém zvyšující se poptávky po zlatých mincích emitovaných ČNB. Struktura této poptávky se vyvíjí ve prospěch kvality.
Doposud byla celková emise u jednoho motivu zlaté mince stanovena na 14 tisíc kusů, u mincí stříbrných pak na 40 tisíc kusů, přičemž vždy polovina z těchto objemů připadala na běžnou a druhá polovina na špičkovou kvalitu.
V poslední době ovšem prudce roste poptávka po mincích ražených ve špičkové kvalitě. Od 1. ledna 2008 se proto změní pravidla emisí. Jak uvedl ředitel sekce peněžního a platebního styku Tomáš Hládek, strop celkové emise bude i po prvním lednu zachován, nebude však určen limit pro jednotlivá provedení mincí. Konkrétní výše emise bude nadále vždy dána poptávkou trhu.
Počátkem října například ČNB vydala do oběhu čtvrtou zlatou minci v hodnotě 2500 korun z cyklu Kulturní památky technického dědictví. Jejím motivem je Národní kulturní památka vodní mlýn na Slupi (viz obrázky). Zatímco běžné provedení má vroubkovanou hranu a stejný lesk mincovního pole i reliéfu, špičkové provedení (tzv. proof) pro náročné sběratele má mincovní pole leštěné do vysokého lesku a reliéf je matován. Hrana mince je hladká. V běžném i špičkovém provedení jsou mince raženy ze zlata o ryzosti 999.9. Autorem výtvarného návrhu je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).