Menu Zavřít

Dobrá Vinice

2. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Návštěva u vinařeNaše dnešní návštěva míří do zajímavého podniku, kde se tradice moravského vinařství snoubí s moderními evropskými trendy. Společnost Dobrá Vinice vznikla s myšlenkou založení malé vinařské společnosti před 4 lety.

DT24

Návštěva u vinaře

Naše dnešní návštěva míří do zajímavého podniku, kde se tradice moravského vinařství snoubí s moderními evropskými trendy. Společnost Dobrá Vinice vznikla s myšlenkou založení malé vinařské společnosti před 4 lety. Úmyslem, jak nás informoval její majitel pan Petr Nejedlík, bylo vyrábět vína srovnatelná s víny francouzské a italské provenience. Technologie i zkušenosti byly proto čerpány ze zahraničí, z regionů, kde se pěstují obdobné odrůdy jako u nás. Šlo o to ukázat projev a výraz těchto odrůd v našich klimatických podmínkách za použití obdobné technologie. Sklepy Dobré Vinice se nacházejí v Novém Šaldorfě u Znojma. Jedná se o vyhloubené sklepní chodby v pískovci z konce 19. století a je to patrně asi jediný sklep v tomto kraji, který je vybaven ústředním vytápěním z důvodů možnosti teplotní regulace manipulace. Ta je důležitá jak pro vytvoření ideálních podmínek při zrání vína, tak i při odbourávání jablečné kyseliny při tzv. jablečno-mléčné fermentaci. Pro výrobu vín používá společnost Dobrá Vinice jednak nerezové nádoby s termoregulací s možností použití dusíku - to ale jen pro nejbouřlivější období kvašení - nebo u červených vín pro maceraci, jakož i dubové sudy (barrique), kam jsou vína ihned po fermentaci stáčena. Tam zůstávají dle ročníku a odrůdy 8-16 měsíců. Dobrá Vinice pro šlechtění vín používá jen sudy z francouzského dubu. Vína se projevují statnou strukturou, ovocností a harmonií, dokládají skvělou práci se dřevem, dost vzácnou v našich poměrech. Je to jeden z příkladů, kde by se měly inspirovat malé vinařské firmy, aby obstály v konkurenci, která se projeví po vstupu do EU.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).