Menu Zavřít

Doba přeje silným

24. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Čtvrtý ročník ankety Právnická firma ovládly firmy PRK Partners a Weil, Gotshal & Manges

Jednou do roka se jindy nesmiřitelní rivalové ze soudních síní sejdou na jednom místě a stráví spolu příjemný večer, na kterém jen tu a tam zazní nějaká ta ironická poznámka. Spíše jde ale o přátelské škádlení, které k uvolněné atmosféře slavnostního galavečera patří. Tato chvíle nastává tradičně těsně před začátkem adventu, tedy na konci listopadu, kdy se v hotelu InterContinental vyhlašují výsledky soutěže Právnická firma roku. Minulý týden se zástupci nejúspěšnějších advokátních kanceláří sešli už počtvrté. Ve dvou hlavních a čtrnácti oborových kategoriích bodovaly hlavně ty nejznámější a největší. Sebevědomí ale za poslední rok získaly i firmy střední velikosti, kterých se letos přihlásilo podstatně více než v předchozích ročnících.

Český žebříček

Inspiraci našla společnost Epravo.cz, která soutěž vyhlašuje, v mezinárodních žebříčcích, jako jsou Legal 500, Chambers Global či IFLR 1000. Podobně jako ony má i česká „hitparáda“ ambici usnadnit potenciálním klientům orientaci v množství advokátních kanceláří. Soutěž má proto celkem čtrnáct oborových kategorií, mezi které patří například daňové a pracovní právo, fúze a akvizice, bankovnictví a finance či řešení sporů a arbitráží. Na hodnocení se kromě většiny nominovaných kanceláří podílelo 250 osobností české justice a byznysu a také pořadatelská společnost, která monitoruje české právní prostředí. Hodnotící advokátní kanceláře v dotazníku uvedly, kdo a proč by měl danou kategorii vyhrát. Jmenovat musely vždy nejméně tři společnosti přičemž platilo jediné tabu: firmy nikdy nesměly uvést vlastní kancelář. Vrcholem večera bylo vyhlášení hlavní ceny – Právní firmy roku. Metodika hodnocení v tomto případě spočívá v součtu umístění v jednotlivých kategoriích a vyhodnocení počtu, objemu a významu realizovaných transakcí a také zhodnocení klientských referencí. Letos poprvé pořadatelé vyhlásili dvě nové kategorie a zároveň hlavní ceny – jednu pro mezinárodní kancelář a druhou pro kancelář domácí. Snažili se totiž zohlednit fakt, že náplň jejich práce je odlišná. „U těch zahraničních je často poskytována právní pomoc s mezinárodním dopadem a u domácích se jedná převážně o čisté tuzemské transakce. Domníváme se proto, že toto oddělení je správné a logické,“ vysvětluje Miroslav Chochola, předseda představenstva firmy Epravo.cz.
V roce 2011 byla nejlépe hodnocenou českou kanceláří společnost PRK Partners a nejlepší mezinárodní kanceláří Weil, Gotshal & Manges. První jmenovaná zvítězila i v kategoriích Bankovnictví a finance a Pracovní právo, druhá si odnesla prvenství v oborech Fúze a akvizice a Řešení sporů a arbitráže.
Nejvíce doporučovanou právní firmou, a to napříč všemi kategoriemi, pak byla společnost Havel, Holásek & Partners. Ta se mezi pěticí nejvíce doporučovaných firem objevila celkem jedenáctkrát a prvenství si odnesla v kategorii Veřejné zakázky. Naopak pro letošní rok získala méně o cenu, která by jí za jiných okolností nutně musela náležet, a to Největší právní firma. Pořadatelé se kategorii rozhodli vypustit, neboť advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners zůstává v počtu zaměstnaných právníků nepřekonatelná, a vítěz by byl proto každoročně předem jasný.

Sázka na dražší kvalitu?

A co letošní advokátské klání prozradilo o současné situaci na českém trhu? „Je zřejmé, že na trhu právních služeb dochází k jisté konsolidaci. Slabší hráči svou pozici ztrácejí a odstup od zbytku trhu se relativně zvětšuje,“ domnívá se Chochola. V době ekonomické krize podle jeho názoru existuje relativně stabilní poptávka po vysoce kvalitních službách – právě ty totiž klientům pomáhají překlenout kritické problémy. „Obdobná situace panuje jak v České republice, tak i v jiných zemích světa včetně USA,“ dodává Chochola. Jako očistnou pro český právní trh hodnotí ekonomickou situaci Karel Muzikář, partner společnosti Weil, Gotshal & Manges. „Práce se přerozděluje a koncentruje, takže posilují kvalitní kanceláře. Lidé a firmy bedlivě sledují, komu své prostředky svěřují,“ uvedl. O počtu transakcí ale rozhoduje i obor práva, kterému se daná kancelář nejvíce věnuje. „V době ekonomického útlumu dochází přirozeně k úbytku zakázek v oborech, jako jsou například fúze a akvizice,“ říká Robert Němec, partner společnosti PRK Partners. Jak se s krizí vypořádává tradiční vítěz zrušené kategorie Největší právnická firma roku? Stručně řečeno – po svém, což znamená, že firma opět vyrostla. Oproti loňsku totiž rozšířila tým o více než desetinu nových zaměstnanců. Nových právníků ještě přibylo. „Částečně jsme obměnili právní tým, protože jsme analyzovali obchodní příležitosti a také jsme zavedli nový model hodnocení,“ vysvětluje Jaroslav Havel, partner společnosti Havel, Holásek & Partners. „Objem tržeb za právní služby letos výrazně překoná hranici 300 milionů korun, což bude opět představovat dvouciferný procentní růst proti roku 2010 a i cíl pro příští rok bude obdobný,“ tvrdí Havel. Napomáhá tomu jak rostoucí slovenská pobočka, tak především fakt, že firma letos získala přibližně stovku nových klientů, mezi nimiž je i přes dvacet z veřejného sektoru. Zkušenost největší právní firmy v Česku potvrzuje, že v době krize a pesimistických očekávání lidé sázejí na jistotu a osvědčenou kvalitu. Současnost přeje nejsilnějším hráčům, kteří si své jméno vybudovali ještě před propuknutím krize.

BRAND24

Právnická firma roku 2011 Soutěžní kategorie*Vítězná právnická firma
Právo obchodních společností včetně hospodářské soutěže*Kocián Šolc Balaštík Developerské a nemovitostní projekty*Salans
Fúze a akvizice*Weil, Gotshal & Manges
Restrukturalizace a insolvence*Clifford Chance
Řešení sporů a arbitráže*Weil, Gotshal & Manges
Bankovnictví a finance*PRK Partners
Telekomunikace a média*Baker & McKenzie
Duševní vlastnictví*Čermák a spol.
Právo informačních technologií*Rowan Legal
Sportovní právo*KŠD Šťovíček
Pracovní právo*PRK Partners Veřejné zakázky*Havel, Holásek & Partners
Trestní právo*Brož & Sokol & Novák
Daňové právo*White & Case
Právnická firma roku 2011 pro domácí kancelář*PRK Partners
Právnická firma roku 2011 pro mezinárodní kancelář*Weil, Gotshal & Manges

pramen: Epravo.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).