Menu Zavřít

Do Varů jedině s batohem

12. 7. 2010
Autor: profit

Pětačtyřicátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary hostil mnoho hvězd, jako byl například britský herec Jude Law. I přes veškerý lesk prestižní události zůstává ale festival stále akcí především pro davy fanoušků s batohy na zádech.

Britský herec Jude Law na karlovarském filmovém festivalu.

Autor: Servis Festival Karlovy Vary

Do Karlových Varů se chystám poprvé. A hned před odjezdem mě kamarád varuje: „Je to snobárna a jeden velký chaos.“ Ale nevěřím mu. Oblečení a novinářskou výbavu si balím do kufru. Hned při odjezdu se ale na mě kamarád, který jezdí na festival už několik let, nevěřícně podívá. „Vary jsou tradiční batůžkářský festival! I Cooper přijel poprvé s batohem na zádech.“ Kufr tedy rychle měním za batoh a googluju jméno Cooper. „Americký režisér Scott Cooper, držitel dvou Oscarů za film Crazy Heart, přijede na 45. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech,“ hlásá první odkaz. Výborně, teď už vím, kdo se bude procházet po červeném koberci.

„Jinak než s batohem na zádech to přece do Varů nejde,“ směje se parta vysokoškoláků, když stejně jako já a desítky dalších lidí rozbíjejí stan ve stanovém městečku v Tuchnicích. „Postavíme stany a uděláme si dnes večer vlastní slavnostní zahájení. A nepotřebujeme ani červený koberec, stačí bedna piv,“ baví ostatní jeden ze stanujících.

Festival je požehnáním pro místní obchodníky

Každý rok způsobí filmový festival v jinak klidných Karlových Varech doslova šílenství. Loňský 44. ročník navštívilo více než 12 tisíc lidí. „Ve Varech žiju už 20 let a přijde mi, že každý rok sem jezdí čím dál víc turistů. Aspoň máme pořádné kšefty. Jinak je to bída,“ stýská si majitelka obchodu se suvenýry Eva Koší a dodává: „Takový festival by tu mohl být celý rok. Vůbec bych se nezlobila.“

Fronty před festivalovými pokladnami jsou vskutku dlouhé. „Přišli jsme v sedm ráno a byla tady fronta minimálně na půl hodiny. Teď už čekáme hodinu,“ říká odevzdaně Martina Pěničková z Liberce a vyhlíží začátek fronty: „Všichni si kupují lístky na několik projekcí dopředu, takže řada postupuje velmi pomalu.“

Jude Law měl zpoždění

Slavnostní zahájení festivalu je naplánováno na sedmou večerní, ale už v pět hodin čekají před hotelem Thermal desítky lidí. „Sice je hrozné vedro, ale vydržím to. A doufám, že přijede i Jude Law, na toho se těším nejvíc,“ prozrazuje Petra Honzová z Plzně. A právě Brit Jude Law je největší hvězdou letošního ročníku. Filmový a divadlení herec, dvakrát nominovaný na Oscara, přijel převzít od Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

BRAND24

Dlouhé čekání u červeného koberce pokračuje. Když se objeví první luxusní auto, ukazují hodiny čtvrt na sedm. Všichni s napětím čekáme, kdo z auta vystoupí. Nějaký pán v kravatě. Nikdo ho nezná. Zachází do hotelu a dalších 10 minut se nic neděje. Pak se z reproduktorů ozve čísi hlas: „Už jen minuty nás dělí od přivítání prezidenta festivalu.“ A za pár minut přijíždí nejen prezident festivalu, ale také prezident České republiky. Následující auta přivážejí zástupce českého filmu: Jiřího Macháčka, Elišku Balcerovou, Aňu Geislerovou a další. Přijíždí i režisér Scott Cooper. Všichni odcházejí do hotelu. Tam začne slavnostní zahájení. Po chvíli se opět ozve hlas z reproduktorů: „Jude Law se zpozdí, přijede až za dva dny.“

„Dostala mě atmosféra Varů. Slyšel jsem o ní hodně, ale vidět tolik nadšených mladých fanoušků filmu na vlastní oči, to je nádhera,“ prohlásil později Jude Law, když na festival konečně přicestoval. A prý dorazí i příští rok. Spekuluje se, že s ním přijede americký režisér Martin Scorsese. Přijedu i já. S batohem na zádech a očekáváním, čím festivalové fanoušky organizátoři překvapí příště.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).