Menu Zavřít

Do peněženek sáhneme hlouběji

7. 2. 2005
Autor: Euro.cz

CENY ENERGIÍ Na levnou energii zapomeňte. To je poselství, které vysílají v poslední době všechny významnější elektrárenské a plynárenské společnosti. Výrobci i dodavatelé energií mluví o zdražování i přesto, že liberalizace energetického trhu v zahraničí vedla ke snížení cen. Zlevnění ale bylo jen dočasné.

CENY ENERGIÍ Na levnou energii zapomeňte. To je poselství, které vysílají v poslední době všechny významnější elektrárenské a plynárenské společnosti. Výrobci i dodavatelé energií mluví o zdražování i přesto, že liberalizace energetického trhu v zahraničí vedla ke snížení cen. Zlevnění ale bylo jen dočasné. Nedávná zpráva Evropské komise uvádí, že například ceny elektřiny ve srovnání s rokem 1995 klesly ve většině zemí v reálném vyjádření o deset až 15 procent. Pro velké spotřebitele až o 25 procent. Tento směr nabral volný energetický trh například v Německu koncem 90. let. V současnosti i zde ceny elektřiny prudce jdou nahoru. Ceny elektřiny stoupají i na jiných trzích. Proto také elektrárenská společnost ČEZ nemá problémy se uplatnit se svým stále poměrně levným produktem na zahraničních trzích. Zvláště když téměř čtyřicet procent jejího proudu pochází z jaderných elektráren, kde výroba vychází ve srovnání s jinými elektrárnami nejlevněji. Experti připomínají, že zvyšování cen elektřiny bude souviset i s větším využitím obnovitelných zdrojů energie, které vyrábějí proud dráže než většina klasických zdrojů. Náklady na jejich provoz se promítají do účtů za elektřinu u všech spotřebitelů. Dalším důvodem je nutnost výstavby nových zdrojů, které bude Evropa v nejbližších letech potřebovat. Podobně na ČEZ čekají mnohamiliardové investice do náhrady dožívajících uhelných elektráren. „V roce 2015 budeme muset odstavit většinu uhelných elektráren,“ vyjádřil se nedávno pro tisk generální ředitel ČEZ Martin Roman. Upozornil přitom, že nynější cena elektřiny neumožňuje postavit novou elektrárnu. Ani u plynu nelze podle odborníků očekávat snížení cen. Ve většině zemí, kde se trh s plynem již otevřel, se snížení cen nedostavilo. „Podle našich současných předpokladů a analýz se zřejmě nepotvrdí ani v České republice,“ uvedl krátce před začátkem liberalizace tuzemského trhu s plynem místopředseda představenstva Transgasu Martin Herrmann. Otevření trhu a oddělení obchodních aktivit od provozu plynárenských sítí si podle Herrmanna vyžádá investice několika stovek milionů korun. Liberalizace trhu s plynem povede podle Vladimíra Štěpána z poradenské společnosti ENA k většímu rozdílu cen mezi odběrateli. Rovněž podle předsedy dozorčí rady Pražské plynárenské Vratislava Ludvíka otevření tuzemského plynárenského trhu zřejmě povede spíše k růstu cen pro spotřebitele než k jejich požadovanému snížení. NEJDRAŽŠÍ ELEKTŘINU MAJÍ V ITÁLII

Poptávka po elektřině roste v celé Evropě. V Česku se spotřeba loni zvedla přes stoupající ceny téměř o tři procenta. O bezmála pět procent víc než v předchozím roce přitom využili velkoodběratelé, tedy velké průmyslové podniky. Sektor podnikatelského maloodběru spotřeboval zhruba o tři procenta víc, u domácností se odběr celkově nezvýšil.

Česká republika zatím v tomto ohledu převyšuje průměr Evropské unie, ale jen mírně. Sdružení Eurelectric, která zastupuje hlavní výrobce a dodavatele elektřiny, odhaduje, že i v dalších letech v Evropě poroste spotřeba jedno- až dvouprocentním tempem.

BRAND24

Podle vyjádření největšího domácího výrobce, společnosti ČEZ, patří cena elektrické energie v České republice k nejnižším v Evropě. Výrazně nižší než ve většině ostatních unijních zemí je v kategorii domácností. Podle údajů z loňského roku mají v Unii levnější elektřinu již jen obyvatelé Malty, Estonska a Řecka (viz graf).

České domácnosti vloni platily v průměru 2,10 koruny za odebranou kilowatthodinu elektřiny. Průměr bývalé evropské „patnáctky“ ve stejné době činil 3,25 koruny. Nejdražší elektřinu měly italské domácnosti, které platily v přepočtu 4,57 koruny za kilowatthodinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).