Menu Zavřít

Dluhy místo expanze

27. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Chrenkově firmě hrozí insolvenční řízení

Společnost Moravia Energo (ME), ještě loni největší nezávislý obchodník s elektřinou, má existenční potíže. Firma, ze které chtěl její majitel, ocelářský a zdravotnický magnát Tomáš Chrenek, vybudovat vlivného hráče v české energetice, doplatila především na špatné obchody s proudem. Namísto velkých rozvojových plánů tak společnosti zůstal jen miliardový dluh, hrozí jí insolvenční řízení a přišla o tisíc odběratelů.
Operátor trhu s elektřinou, který v Česku organizuje denní dodávky proudu, totiž společnost kvůli nepostačujícím finančním garancím v polovině minulého týdne vyřadil z obchodního systému. Pro firmu to znamená jediné: nemůže svým, teď již bývalým klientům dodat žádnou elektřinu, stejně tak ji nemůže ani nakupovat.
Zákazníky převezme od Moravie Energo takzvaný dodavatel poslední instance. Tedy provozovatelé distribučních sítí, na jejichž území se nachází odběrné místo, firmy ČEZ, E.ON a Pražská energetika. „Jako obchodník s elektřinou jsme v podstatě skončili,“ komentoval situaci v médiích ředitel pro strategii Moravie Energo Bohuslav Bernátek. Významnými klienty firmy byli kromě jiných provozovatel stadionu pražské fotbalové Slavie, firma E Side Property, obchodní řetězec Ahold či státní Čepro.

Špatný odhad Příčin, proč má Moravia Energo existenční problémy, je několik. Tou první a nejzásadnější je manažerské selhání vedení podniku, které špatně odhadlo vývoj cen elektřiny. Firma v posledních třech letech mohutně expandovala, počet jejích klientů rostl takřka geometrickou řadou, stejně jako poptávka po elektřině. Vedení společnosti proto muselo pro své odběratele zajistit dostatečné množství proudu. A nejjednodušší cestou byl nákup potřebného množství elektřiny na pražské energetické burze. Obchodníci Moravie Energo uzavřeli dle informací týdeníku EURO loni v červnu a červenci dlouhodobé kontrakty na dodávku elektřiny pro léta 2009, 2010 a 2011 za ceny, které se pohybovaly v rozmezí sedmdesáti až osmdesáti eur za megawatthodinu. Celkem nakoupili zhruba 3,5 terawatthodiny elektřiny. Nákup se uskutečnil v době, kdy ceny proudu již sedmý rok po sobě strmě rostly a platilo pravidlo, že na obchodech s elektřinou nelze prodělat. Jenže pár měsíců po transakci do Evropy, a tím pádem i do Česka, dorazil první větší závan ekonomické krize. Ceny elektřiny na konci loňského roku začaly na burze padat a dnes se jedna megawatthodina prodává zhruba za čtyřicet až padesát eur. S prvním propadem cen na burze přišly další manažerské chyby vedení Moravie Energo, alespoň to tvrdí odborníci oslovení týdeníkem EURO. Jak upozorňují, vedení společnosti totiž namísto toho, aby se snažilo kontrakty na dodávky elektřiny prodat co nejdříve, tedy ještě před dalším výraznějším pádem cen proudu, a minimalizovat tak obchodní ztráty, vyčkávalo a doufalo, že se cenový trend na burze obrátí a ceny opět porostou. To se ale nestalo.

Pomoc od ČEZ nestačila „Současně doplatili na pravidla obchodování na pražské energetické burze. Tím ale nechci tvrdit, že je tento systém špatný,“ uvedl dobře informovaný zdroj. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno, v řádu burzovního obchodování je pravidlo, že pokud některý z obchodníků koupí megawatthodinu elektřiny třeba za osmdesát eur a cena začne v následujících měsících klesat, musí takový propad dorovnat a složit na účet burzy garance, které stoprocentně odpovídají poklesu ceny. A to při každé změně kurzu, což je většinou každý den. Pokud cena elektřiny naopak roste, vrací složené garance obchodníků sama burza. „Garance jsou zavedeny proto, aby se některý z obchodníků později ze svých závazků nemohl vyvléknout,“ komentoval již dříve pravidla obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Moravia Energo dorovnávala garance prostřednictvím půjček od několika bank, ty však kvůli neustálému propadu cen elektřiny na burze odmítly další finance poskytovat.
Koncem loňského roku pomohl firmě Moravia Energo polostátní ČEZ, když její burzovní kontrakty za poplatek s bankovní garancí převzal. Když však Chrenkova firma přestala ČEZ za elektřinu platit, ten neváhal a od dalších dodávek ji odstřihl. „Banky odmítly dál dorovnávat rozdíly,“ popsal aktuální stav předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.
Mezi hlavními věřiteli ME figuruje Komerční banka. Finanční ústav koncem minulého týdne oznámil, že jeden z jejích velkých klientů podnikajících v rozvodu a prodeji elektřiny je v prodlení s plněním svých závazků vůči bance. „Celková výše angažovanosti banky vůči tomuto klientovi činí asi jednu miliardu korun. Podle dostupných informací neočekáváme ze strany klienta úplné splnění závazků,“ uvedla Komerční banka v tiskové zprávě. Finanční instituce sice jméno problematického klienta neuvedla, dle informací týdeníku EURO však jde o Moravii Energo. Pohledávky za ME však mají i další obchodní partneři podniku. Významnou pohledávku registruje společnost Atel. „Můžeme potvrdit, že firma neuhradila jednu z posledních letošních faktur,“ uvedl šéf komunikace Atelu Martin Bahnmüller. Společnost sdělila, že již loni přestala s ME po vyhodnocení všech rizik uzavírat nové smlouvy. Majitel Moravie Energo Tomáš Chrenek vyjádření k aktuálním problémům své firmy neposkytl. Stejně tak ani vedení podniku.

Další mají strach Dění kolem společnosti Moravia Energo není dobrou zprávou pro další nezávislé obchodníky s elektřinou. „Banky a výrobci budou požadovat mnohem vyšší záruky,“ konstatoval majitel společnosti Carbounion Bohemia Petr Paukner. Dle informací týdeníku EURO totiž řada nezávislých producentů elektřiny začala krátce poté, co se dostala Moravia Energo do problémů, obvolávat obchodníky, přes které prodává proud, s otázkou, jaká je jejich aktuální situace. Současně požadovali další záruky, že neskončí podobně jako Chrenkova společnost. „Dnes mi s podobnou otázkou volali šéfové dvou nezávislých producentů,“ uvedl jeden z obchodníků. S ohledem na citlivost tématu si nepřál zveřejnit své jméno. Obdobně reagovalo i několik jeho dalších kolegů. „Je to vůbec poprvé, co taková situace nastala. A má to vliv na celý obchod s elektřinou,“ uvedl v médiích ředitel Operátora trhu s elektřinou Jiří Štastný.

CONTENT24

BOX
Kdo je Moravia Energo Firmu před několika lety proslavila především aféra „Gross“. V roce 2007 týdeník EURO jako první uvedl, že bývalý premiér Stanislav Gross ovládá třetinu akcií Moravie Energo. Hodnota podílu, který někdejší šéf ČSSD koupil za 21 milionů korun, byla odhadována na sto milionů korun. Gross prodal v roce 2007 třetinový podíl v Moravii Energo slovenskému finančníkovi Pavolu Krúpovi z firmy Arca Capital za sto milionů korun, ten ho se ziskem loni přeprodal Tomáši Chrenkovi. ME ještě v roce 2008 byla největším nezávislým obchodníkem s elektřinou v Česku. Tedy mezi obchodníky, kteří nepatří do silné trojky ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Na svých internetových stránkách Moravia Energo odhaduje, že její loňský zisk před zdaněním dosáhne 93,2 milionu korun. Firma byla zisková od svého založení v roce 2000, letos se však tento trend určitě změní.
Otázkou zůstává, zda jsou současným vývojem ohroženy i další aktivity podniku. Moravia Energo chce kromě jiného v Srbsku otevřít důl na hnědé uhlí a postavit dva bloky tepelné elektrárny. Současně plánuje budování plynovodu z českých Třanovic na polské území.

Tabulka
Jak hospodaří Moravia Energo (v milionech korun)
Rok 2004 2005 2006 2007 2008*)
Zisk před zdaněním 46,82 126,01 100,69 98,88 93,23
Výnosy 964,43 1387,26 2615,37 3368,54 5092,67 Pramen: Moravia Energo
*) - odhad

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).