Menu Zavřít

Dluhová krize je největší hrozbou pro německé hospodářství

13. 10. 2011
Autor: profit

Zhoršující se dluhová krize v eurozóně představuje největší riziko pro německou ekonomiku, domnívají se tamní hlavní ekonomické instituty. Dnes o tom informovaly agentury Reuters a AFP.

Foto: Miloslav Hamřík

V polovině roku 2011 se výhled světové ekonomiky výrazně zhoršil. V Evropě se dluhová krize rozšiřuje do bankovní krize. To stále více ohrožuje německou ekonomiku,“ uvedly instituty ve své zprávě. „Jasný nárůst nejistoty bude tlumit domácí poprávku a ani vývoz již nebude přispívat k růstu, a to kvůli složité situaci našich důležitých obchodních partnerů,“ upřesnily.

DT24

Hrubý domácí produkt (HDP) v příštím roce vzroste pouze o 0,8 procenta. Předchozí prognóza stará jen šest měsíců ale počítala s růstem na úrovni dvou procent. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta oproti předchozím třem měsícům, kdy vzrostla o 1,3 procenta. V loňském roce německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Meziroční míra inflace v Německu v září letošního roku vzrostla na 2,6 procenta. To je vůbec nejvyšší úroveň od září roku 2008. V srpnu tento ukazatel činil 2,4 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stouply o 0,1 procenta.

Eurozóna v současné době čelí nejhlubším problémům od svého založení. O finanční pomoc požádaly Řecko, Irsko a Portugalsko, přesto se na trzích nadále objevují obavy, že by se dluhová krize mohla přelít i do dalších zemí regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).