Menu Zavřít

Dluhopisy smrti

20. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Morbidní, neetické a skandální, nebo standardní investiční příležitost?

Curtis Somoza a Robert Coberly, dva makléři z Kalifornie, byli v květnu 2006 zatčeni a skončili ve vězení. Podvodem získali desítky milionů dolarů za prodej životních pojistek dvou tisíc věřících Američanů. Investorům slíbili pětadvacetiprocentní zhodnocení. Garantovaný výdělek obhajovali tím, že majitelé pojistek jsou převážně Afroameričané a ti umírají mnohem dříve než příslušníci ostatních ras. Americká firma Coventry First, která skupuje a prodává životní pojištění, byla také obviněna z podvodu. Svým makléřům totiž vyplácela tajné odměny, pokud se jim podařilo uzavřít se staršími lidmi životní pojistku a poté je přesvědčit k jejímu prodeji. Oba případy popsal loni časopis BusinessWeek.
Obchody se životními pojistkami se staly oblíbenou investicí ve Spojených státech amerických. Firmy totiž pojistky skoupí a vytvoří z nich balíky, které jako dluhopisy nabízejí investorům. Říká se jim dluhopisy smrti. A zájem o ně je ve světě obrovský. Objemy obchodů se ročně pohybují v řádech desítek miliard dolarů. Na vrchol je katapultovala loňská hypoteční krize a také neustálá snaha hledat nové investiční příležitosti. Jde o handlování se smrtí, anebo o skvělou investiční novinku?
V Česku prý takové obchody nejsou možné. Tvrdí to téměř všechny tuzemské pojišťovny. Jenže i u nás se dá na podobných transakcích velice slušně vydělat. Český zákon o cenných papírech sice neuznává životní pojistku jako cenný papír, a nedovoluje tedy její převoditelnost. Přestože ji není možné proměnit na dluhopis jako v USA, předprodat se bez problémů dá. Stačí standardní smlouva. Majitel životní pojistky za nějaké odstupné určí, kdo v případě jeho smrti inkasuje pojistku a kdo bude platit pojistné.
Životní pojistka má garantovaný výnos. Jeho horní hranici určuje regulátor trhu, tedy ministerstvo financí. Nyní je tato horní hranice na úrovni 2,4 procenta, což vzhledem k inflaci není zajímavé. Něco jiného jsou však staré pojistky. Kdo uzavřel životní pojistku před několika lety, měl garantovaný výnos čtyři procenta. To už je slušný výdělek. A starší pojistky mají i osmiprocentní zhodnocení. Kdyby si tedy dal někdo práci a „skoupil“ především staré pojistky s vyšším výnosem, kterých v České republice není málo, pak by šlo o dobrou investici. Smlouvy s původními majiteli životních pojistek by však musely být vychytané do nejmenších detailů pro případ, že by si někdo obchod rozmyslel. „Samozřejmě že jde, aby za klienta platil pojistné někdo jiný, a je možné v jeho prospěch pojistku vinkulovat. Klient však může kdykoli vinkulaci změnit nebo zrušit, a proto by tady bylo poměrně velké nebezpečí sporů,“ vysvětlil Tomáš Prouza, bývalý náměstek ministra financí a nynější místopředseda představenstva poradenské firmy Partners Group.
Soudní spory jsou však běžné. A nevyhnuly se ani obchodům se životními pojistkami. Třeba se tedy v Česku dočkáme podobných případů, jako hlásí Spojené státy americké. Vzhledem k rostoucím úrokovým sazbám by se navíc brzy mohlo zvednout i zhodnocení životních pojistek. A určitě by se našlo pár jedinců ve finanční tísni, kteří by se nechali za slušný obnos přemluvit k uzavření životní pojistky a poté k jejímu přenechání. Navíc obchodovat je možné i s kapitálovými životními pojistkami, které nejsou svázané se smrtí jako standardní pojistka.
O případech podezřelého úmrtí krátce po předprodání životní pojistky, které dopomohlo k tučnému zhodnocení dluhopisu, se zatím nikde nepíše. Lze jen doufat, že tohle smutné prvenství si nepřipíše Česká republika. Pro Čechy je ale pravděpodobnější, že lidé s vidinou snadného výdělku začnou hromadně uzavírat životní pojistky a poté se jich zbavovat. Navíc vzhledem k vynalézavosti zlatých českých ručiček se možná máme na co těšit. Investiční novinka si už ve světě vysloužila označení morbidní, neetická či skandální. K tomu však přispěli spekulanti s pojistkami, kteří nakonec skončili u soudu. Prodat životní pojistku je jen další příležitostí, jak vydělat peníze. A svět si na tyto druhy obchodu bude muset zvyknout. Stejně jako se dnes už nepozastavujeme nad tím, že někdo podniká v pohřebnictví a přijde si tím na slušný balík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).