Menu Zavřít

Dluhopisy pro domácnosti už příští rok, jejich výhodnost je zatím nejistá

2. 12. 2010
Autor: profit

Už příští rok si budou moci domácnosti koupit přímo státní dluhopisy. Úrokové sazby i podmínky, za nichž stát dluhopisy vykoupí zpět před dobou splatnosti, zatím jasné nejsou.

Foto: Martin Siebert

Domácnosti si příští rok budou moci poprvé v historii České republiky koupit státní dluhopisy určené přímo jim. Do prodeje by měly jít příští rok na podzim, plánuje ministerstvo financí. Zatím se ovšem nedá říct, jak výhodná taková investice pro domácnosti bude. Úrokové sazby stanoví ministerstvo až před prodejem podle úročení konkurenčních vkladových produktů v bankách.

U krátkodobého dluhopisu se splatností jeden až dva roky by měla být sazba výhodnější, než mají produkty typu ING Konto. Rozhodně tím ale nechceme zlikvidovat bankovní produkty,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek. Dnes se vklady na spořícím účtu ING Konto úročí ročně sazbou 1,75 procenta.

Druhým klíčovým parametrem, který rozhodne o výhodnosti investice, bude možnost zbavit se dluhopisů ještě před jejich splatností. U krátkodobých dluhopisů to možné nebude. Druhý typ dluhopisů, které budou mít dobu splatnosti pět až šest let, bude předčasný odprodej umožňovat. Zatím však není jasné, za jakých podmínek. Kalousek hovoří obecně o určitém úrokovém znevýhodnění. Podle náměstka ministra financí Jana Gregora vybere ministerstvo optimální způsob penalizace za předčasný odprodej v první polovině příštího roku.

Jisté je, že domácnosti, které se k penězům investovaným do pěti či šestiletých dluhopisů budou potřebovat dostat dříve, budou moci dluhopisy prodat pouze státu. „Sekundární trh, kde by se s dluhopisy pro domácnosti obchodovalo, nebude,“ dodává Kalousek. Majitel dluhopisu tak od státu dostane celou investovanou částku, ale přijde o část úroků. Pravděpodobně podle toho, jak dlouho dluhopis držel.

Příští rok půjde o pilotní emisi dluhopisů pro domácnosti. Její objem bude deset miliard korun. Důvodem není to, že by stát nemohl peníze získat odjinud, ale spíše snaha zainteresovat Čechy na hlídání hospodaření vlády. Dluhopisy pro domácnosti rovněž mohou podle Kalouska sloužit jako způsob uložení peněz na budoucí penzi. „Dá se říct, že takto investované peníze na důchod budou garantované státem,“ míní Kalousek.

Dluhopisy budou prodávat banky. Zatím ministerstvo registruje zájem všech bank na českém trhu. Pokud se pilotní emise prodá, vydá ministerstvo dluhopisy pro domácnosti i v roce 2012. Pak by bylo možné tyto cenné papíry koupit i v systému Czech Point, který nyní slouží například k získání výpisů z katastru nemovitostí či jako jednotné místo pro komunikaci s úřady.

BRAND24

Nominální cena jednoho dluhopisu bude jedna koruna. Minimální částka, za kterou si domácnosti dluhopisy budou moci koupit, bude tisíc korun. Maximum ministerstvo nestanoví. Nízká nominální cena umožní investorům snadno vyměnit vyplacené úroky za další dluhopisy a získanou částku tak dál zhodnocovat.

Nákup dluhopisů pro domácnosti by neměl být spojen s žádnými poplatky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).