Menu Zavřít

Dluhopisový eintopf

25. 11. 2011
Autor: Euro.cz

Německo

BRAND24

Dluhová krize v Evropě je sice problém, ale všechno se dá vyřešit. Pořád je tady přece Německo. Nebo ne? Za západními hranicemi se v uplynulém týdnu začalo ozývat ponuré rekviem, když se správcům spolkové kasy nepodařilo získat peníze na dluhopisovém trhu.
Investoři si začali uvědomovat, že ani Německo není nedotknutelné (zřejmě poté, co se začalo otevřeně hovořit o možném snížení dluhového ratingu Francie), a to se výrazně projevilo na výnosech, které požadují za vládní bondy. Během dvou dnů vyrostly z úrovně okolo 1,8 procenta až k 2,26 procenta. Pro více než třetinu hodnoty nabízených desetiletých dluhopisů se potom nenašli žádní zájemci. Není divu, že v tisku se začaly objevovat titulky o katastrofě a přesunu krize do údajně nejbezpečnějšího státu Evropy.
Při pohledu na dlouhodobější vývoj úroků německých dluhopisů sice vidíme strmý nárůst v posledních dnech, nejde ale o historicky závratné hodnoty. Nejde tedy o skutečný projev nějaké bezprostřední katastrofy, ale spíše o psychologický efekt. Jak si všiml například The Economist, mezi Němci už od začátku krize panuje všeobecně sdílený názor, že jejich země je nad věcí nejen ekonomicky, ale také morálně: nejenže jsme ve stabilní situaci, ale zároveň můžeme ostatním říkat, jak se chovat, myslí si.
Otřes sebevědomí však našim západním sousedům ubral na jistotě a kvůli tomu se vládnoucí koalice stala otevřenější vůči některým dosud ostře odmítaným opatřením. Jedním z nich je například návrh na vytvoření společného evropského dluhopisu. S jeho třemi variantami přišla minulý týden Evropská komise a podle listu Financial Times Deutschland bude kancléřka Angela Merkelová na prosincovém summitu signalizovat mnohem větší otevřenost.
To by znamenalo nemalý zlom. Ony „eurobondy“ jsou totiž prvním krokem k vytvoření fiskální unie. Pokud ale budou evropští lídři na řešení krize pracovat stejně rychle a efektivně jako dosud, ničeho takového se pravděpodobně nedočkáme. Strach a nedůvěra na finančním trhu postupuje tak rychle, že ekonomická zkáza možná o pár měsíců předběhne mayský kalendář.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).