Menu Zavřít

Dlouhý krátký seznam

28. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Závěrečné nabídky se budou předávat 28. dubna

Prodej společnosti PVT nebude tak rychlý, jak se čekalo. Termín pro podání závazných nabídek byl zhruba o měsíc posunut. Týdeník EURO má informace, že jako rozhodující je investorům určeno datum 28. dubna, v době mezi 13. a 15. hodinou. Zájemci o koupi musejí na účet poradce tendru, společnosti Patria Finance, složit jistinu ve výši 50 milionů korun.

Cena a tři otázky.

Do svých nabídek budou muset kupci kromě ceny za 96,52 procenta nabízených akcií zakomponovat také byznys plán, v němž se mají objevit především tři záležitosti: představy o budoucnosti dceřiné společnosti RM-Systém, o další spolupráci se Střediskem cenných papírů a o podílu na dobudování armádního Štábního informačního systému. Jak už týdeník EURO informoval (EURO 9/2003), právě tyto aspekty činnosti PVT spolu s budoucností První certifikační autority (dceřiná společnost, akreditovaný poskytovatel „elektronických podpisů“) zajímají státní orgány. Z doručených nabídek vybere poradce nejlepší a tu doporučí akcionářům (ČKA, ČSOB, kajmanské fondy) ke schválení. Kontrakt ještě posvětí vláda.

Zelená pro vlčí smečku.

Z původní třináctky je ve hře devět „shortlistovaných“ firem, kterým bylo umožněno navštívit „data room“ a provést „due diligence“. Je to neobvykle mnoho, při podobných soutěžích dostávají šanci tři či čtyři uchazeči. „Podle toho také data room vypadal. Některé informace nám z obavy před nekalými konkurenčními záměry nebyly poskytnuty,“ říká zdroj pracující jako poradce pro jednoho z uchazečů. „Celá soutěž je orientovaná čistě na cenu. Šanci dostali i finanční spekulanti,“ stěžuje si odborník pracující pro jinou firmu.
Týdeník EURO již zveřejnil jména některých investorů, ucelený seznam posléze jako první přinesla agentura ČTK. Zdá se, že až na drobné chyby odpovídá skutečnosti. Mezi devítkou (kvůli utajení skrytou za názvy planet sluneční soustavy) je trio domácích subjektů působících alespoň zčásti v oboru: českobudějovický holding AAC s tchajwanským kapitálem (jeho součástí je například firma Vikomt CZ, vyrábějící a prodávající počítače) a pražské IT firmy Unicorn a ICZ. Zájem má také konsorcium velké polské firmy Prokom Software a slovenské finační skupiny J&T. Dalším uchazečem je slovenská skupina Penta Finance. Zbytek tvoří čtveřice nepříliš známých subjektů: české Ransom Capital a Todafin, Middle European Investments (údajně nizozemský kapitál) a Capital Group (americký kapitál) – pravděpodobně čistě finanční investoři.

BRAND24

===== Horší výsledky.

Názory na cenu PVT se různí. Zatímco optimisté stále věří, že výtěžek z prodeje může přesáhnout i dvě miliardy korun, pesimisté hovoří o částce pod 1,5 miliardy. Poukazují především na zhoršující se ekonomické ukazatele v hlavním předmětu podnikání. Firma, působící na českém trhu jako systémový integrátor, loni vykázala hospodářský výsledek 12 milionů korun, když rok předtím to bylo 126 milionů. Provozní hospodářský výsledek byl minulý rok minus 6,2 milionu korun (předtím plus 115 milionů). Největší hodnotu PVT dnes představuji nemovitosti a hotovost na termínovaných vkladech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).