Menu Zavřít

Dividendy většinou předčí výnos z vkladů

18. 4. 2005
Autor: Euro.cz

KAPITÁLOVÝ TRH Kultivací českého kapitálového trhu přibývá „slušných“ titulů, u nichž může majitel inkasovat dividendu. V rámci nejlepších českých akcií, takzvaných blue chips, již úroveň většiny vyplácených dividend převyšuje úroky z vkladů u bank.

KAPITÁLOVÝ TRH Kultivací českého kapitálového trhu přibývá „slušných“ titulů, u nichž může majitel inkasovat dividendu. V rámci nejlepších českých akcií, takzvaných blue chips, již úroveň většiny vyplácených dividend převyšuje úroky z vkladů u bank.

Společnosti, jejichž akcie se na české burze obchodují v systému SPAD, vyplácejí dividendu. To je výrazná změna oproti době před pár lety, kdy se v tomto směru šlo spolehnout téměř výhradně na jediný titul, a to Philip Morris. Jak je to letos s dividendami a termíny valných hromad, jež je budou schvalovat?

ČESKÝ TELECOM

O dividendě dominantního telekomunikačního operátora rozhodne pravděpodobně nový vlastník, nikoli už český stát. Tato podmínka by podle Tomáše Gaťka ze společnosti Patria On-line měla být součástí kupní smlouvy. Podle něho se očekává, že španělská Telefónica převezme kontrolu nad Českým Telecomem v polovině letošního roku. Řádná valná hromada se má uskutečnit 23. června. Telefónica se údajně chystá financovat transakci částečně z dividend vyplacených Českým Telecomem, což by pro investory mělo znamenat, že ji mohou čekat.

Podle již dříve odsouhlasené dividendové politiky se počítá s výplatou 50 až 70 procent z konsolidovaného čistého zisku. Finanční ředitel Českého Telecomu před časem zopakoval, že z účetního hlediska může být mezi investory letos rozděleno maximálně 9,3 miliardy korun, tedy 29 korun na akcii. Výši dividendy musí odsouhlasit řádná valná hromada. Jedna akcie Telecomu stojí nyní na burze kolem 450 korun.

ČEZ

V elektrárenské společnosti ČEZ si stát minimálně do roku 2006 hodlá ponechat majoritní podíl, zatím drží podíl dvoutřetinový. Firma již oznámila plán lineárního zvyšování výplaty dividendy z osmi korun na akcii v roce 2004 až na 12 korun na akcii do roku 2006/2007.

Podle Gaťka by měl ČEZ v letošním roce vyplatit dividendu ve výši 10 korun na akcii, což by znamenalo dividendový výnos 2,5 procenta. Řádná valná hromada ČEZ je plánována na červen, konkrétní termín ale zatím nebyl stanoven. Jeho akcie se na trhu obchodují nyní za cenu kolem 410 korun.

ZENTIVA

Farmaceutická společnost Zentiva je nováčkem na trhu blue chips. Její akcie jsou na burze od loňského roku, nicméně jejich cena v podstatě od prvních týdnů umístění na trh rostla a vyšplhala se z 500 korun na akcii k dnešním 870 korunám. Oficiální dividendová politika Zentivy se podle Gaťka pohybuje v rozmezí 15 až 20 procent z čistého zisku společnosti.

Díky dobrým hospodářským výsledkům společnosti za rok 2004 a kvalitnímu finančnímu zdraví lze čekat výplatu dividendy spíš na horní hranici uvedeného intervalu, což by představovalo dividendu necelých šest korun na akcii. Řádná valná hromada je plánována na začátek června 2005. Návrh dividendy by měl být zveřejněn 28. dubna, současně s výsledky společnosti za 1. kvartál letošního roku.

PHILIP MORRIS ČR

Tabáková společnost Philip Morris je již několikátým rokem miláčkem všech, kteří nakupují akcie pro vysoký d i v i d e n d o v ý výnos. Stabilní finanční politikou společnosti je výplata sto procent zisku na dividendách. Protože nekonsolidovaný čistý zisk Philip Morris v roce 2004 dosáhl 4,4 miliardy korun, odpovídá to zisku 1606 korun na akcii v případě, že tato dividendová politika bude dodržena. To by představovalo dividendový výnos 8,5 procenta.

Posledním dnem pro koupi akcie s nárokem na letošní dividendu byl nicméně 12. duben. Pro každý titul je totiž stanoven takzvaný dividenda day, tedy poslední den, kdy lze ještě tento cenný papír nakoupit s nárokem na výplatu dividendy. Souvisí většinou s nárokem na účast na valné hromadě, která dividendu schvaluje.

ORCO PROPERTY GROUP

Společnost Orco Property Group je na trhu českých blue chips od letošního února. V současné době se její akcie obchodují za cenu kolem 1290 korun. Orco navrhuje výplatu dividendy 0,6 eura na akcii, kterou by investoři obdrželi buď v hotovosti, nebo v akciích. To by představovalo výnos 1,4 procenta. Dividendu musí odsouhlasit řádná valná hromada, která se uskuteční 28. dubna v Lucemburku. Rozhodné datum pro účast na ní je 21. dubna, nicméně poslední den, kdy se akcie obchoduje s nárokem na dividendu, je pro letošek stanoven na 28. duben.

Společnost během následujících dvou až tří let plánuje zvýšit výplatu dividendy ročně o 15 až 20 procent.

KOMERČNÍ BANKA

Bankovní dům podle své oficiální dividendové politiky počítá s výplatou dividendy v rozmezí 30 až 40 procent ze zisku. Výše dividendy by tak mohla dosáhnout 55 až 73 korun na akcii. Nicméně většina analytiků očekává, že banka vyplatí vyšší dividendu. Podle Patrie to bude minimálně 100 korun na akcii, což znamená zhruba tříprocentní dividendový výnos.

Valná hromada banky se koná 28. dubna. Akcie Komerční banky se nyní obchodují za cenu kolem 344 korun na akcii.

ERSTE BANK

Management Erste Bank oznámil, že navrhne dividendu ve výši 0,5 eura na akcii pro rok 2004, což odpovídá dividendovému výnosu 1,2 procenta. Cena akcie na pražské burze dosahuje zhruba hladiny 1200 korun. Řádná valná hromada se koná 11. května.

Rozhodný den pro nárok na dividendu je 13. května, protože akcie Erste Bank se obchodují i v Rakousku, kde platí jiné principy vypořádání obchodu. Šéf banky Andreas Treichl nedávno prohlásil, že banka zvýší dividendy nejméně o 10 procent ročně.

JAKOU DIVIDENDU LZE LETOS OČEKÁVAT?

Průměrní zhodnocení vložených prostředků v %  

BRAND24

SpolečnostOčekávaná dividendaVýnosVýplatní poměr (poměr dividendy k zisku)Termín řádné valné hromadyTermín návrhu dividendy
Český Telecom 20-25 Kč  4,5 -5,6 % 118 -147 % 23. 6.  na VH 
ČEZ 10 Kč  2,5 % 48 % konec června na VH  
 Komerční banka100 Kč  2,9 % 41 % 28. 4. na VH
 Erste Bank0,5 eura 1,2 % 22 % 11. 5. již oznámena 
 Zentiva5,70 Kč 0,7 % 20 % konec června 28. 4.  
 Philip Morris1606 Kč 8,5 % 100 % 25. 4. na VH
 Orco Property Group0,60 eura 1,4 % 43 %  28. 4. již oznámena 

      

Pozn.: VH - Valná hromada Pramen: Patria Online, Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).