Menu Zavřít

Dividendy budou

4. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Bude-li společnost efektivně pracovat s vlastním kapitálem, akcionáři se mohou těšit

Chtěl bych se zabývat otázkou, může-li společnost Telefónica O2 ČR v příštích letech vyplácet obdobnou dividendu jako v letošním a loňském roce (tedy 50, respektive 45 korun za akcii). To vše je samozřejmě založeno na ochotě majoritního akcionáře výplatu dividendy na valné hromadě podpořit, na dostatečné hotovosti a v neposlední řadě i na výši fondů vlastního kapitálu společnosti určených pro tuto výplatu.

Řádná valná hromada.

Na poslední řádné valné hromadě 26. dubna 2007 se jeden akcionář zeptal, má-li společnost politiku či plán na výplatu dividend. Odpověď bývalého předsedy představenstva společnosti Jaimy Smithe, zaznamenaná v zápisu z valné hromady, zněla: „Společnost nemá formalizovaný plán pro výplatu dividend. Nicméně nemá v úmyslu akumulovat hotovost v rozvaze společnosti. Představenstvo bude každý rok provádět vyhodnocení rozvahy na základě vygenerovaného a nerozděleného zisku z minulých let a výše hotovosti. A dle tohoto posouzení bude navrhovat konkrétní výši dividendy.“ Tato slova lze interpretovat i tak, že snaha vlastníků či managementu o výplatu dividendy prokazatelně existuje.

Cash flow.

Podle posledních hospodářských výsledků za první pololetí 2007 dosáhl přírůstek volných hotovostních toků od počátku roku 9,6 miliardy korun, to vše při celkových kapitálových výdajích 2,7 miliardy korun (aktuální poměr CAPEX - kapitálových investic - k tržbám je 12,2 procenta, CAPEX plánovaný na rok 2007 je devět miliard korun, což znamená jeho poměr k tržbám 14,55 procenta). Jedním z důvodů nadprůměrně vysoké tvorby volného cash flow v prvním pololetí 2007 je zatím nízká hodnota investic směřujících do slovenské dceřiné společnosti (0,556 miliardy korun), ačkoli celoroční plán je výrazně vyšší (1,8 miliardy korun - 20 procent celkového CAPEX). Přesto z projekce cash flow i při zahrnutí investic na Slovensku vyplývá, že Telefónica O2 ČR je schopná minimálně v příštích třech letech generovat ročně šestnáct až osmnáct miliard korun v hotovosti - před odečtením dividendy, která má být vyplacena 3. října v hodnotě 16,1 miliardy korun (a to je konzervativní varianta, která nepočítá s hotovostí za prodané nemovitosti). To znamená minimálně 50 korun na jednu akcii. Jinak řečeno případnou výplatu dividendy do 50 korun na akcii v dalších letech je společnost schopná zcela pokrýt tvorbou volných finančních prostředků, aniž by musela použít jakýchkoli cizích zdrojů.

Zlomový rok 2008.

Z rozvahy společnosti Telefónica O2 ČR plyne, že na straně aktiv byla na konci roku 2006 hotovost 7,3 miliardy korun. K 30. červnu 2007 však byla již 17,05 miliardy korun. Pokračující velké cash flow (vysoká provozní marže a současný CAPEX) společnosti zajišťují, že i po říjnové výplatě celkové dividendy 16,1 miliardy korun a vyšších investicích v druhé polovině letošního roku skončí společnost Telefónica O2 ČR rok 2007 s hotovostí přes 7,5 miliardy korun. Tento zůstatek společně s tvorbou hotovostních zdrojů a očekávaným příjmem z prodeje nemovitostí (pět miliard korun) během příštích dvanácti měsíců zaručují, že Telefónica O2 ČR i v krajním případě dokáže zvládnout z vlastních zdrojů v roce 2008 nejen výplatu dividendy v obdobné výši jako v roce 2007, ale i splatit šestimiliardovou emisi dluhopisů. Nastane tak další pokles cizích zdrojů na zcela minimální úroveň. Telefónica O2 ČR se tak může dostat do situace, kdy nejenže nebude mít vůbec žádné dluhy, ale dokonce by mohla začít akumulovat v rozvaze výraznou hotovost, kterou by nemohla vyplácet. Při absenci vhodných kapitálových investic se jako řešení této situace nabízí dvě možnosti: buď nákup vlastních akcií na trhu, nebo využití „emisního ážia“ k výplatě dividend. Obě jsou pro minoritní akcionáře příznivou zprávou. Dále se však budeme zabývat jen možností výplaty dividend v dalších letech.

Řešení nové situace.

Nová situace při možné výplatě dividendy v roce 2008 však evidentně nastane při použití fondů vlastního kapitálu společnosti. Nerozdělený zisk minulých let, který k 31. prosinci 2006 činil 19,3 miliardy korun, bude téměř odčerpán dividendou vyplácenou v letošním roce - 16,1 miliardy korun - a očekávaná výše zisku běžného roku není na takové úrovni, aby stačila na 50korunovou dividendu v roce 2008 (maximálně 40 korun za akcii, v dalších letech by byl použitelný nejvýše zisk běžného roku - tedy asi 30 korun za akcii). Řešením by mohlo být „emisní ažio“ ve výši 30,8 miliardy korun (95,7 koruny za akcii), které je součástí vlastního kapitálu společnosti.

BRAND24

Ážio společnosti.

Emisní ážio vzniklo v září roku 1995, kdy do SPT Telekom vstupoval strategický investor TelSource.
Vláda tehdy vybrala jako vítěze výběrového řízení s více kritérii strategického partnera konsorcium TelSource (KPN, Swisscom a AT&T), který navýšením základního jmění s pomocí vydání nových akcií „vložil“ do Telekomu celkem 35,8 miliardy korun (1,32 miliardy dolarů při kurzu 26,95 koruny za jeden dolar).
Telekom vydal celkem 8 696 425 nových akcií o nominální hodnotě tisíc korun. Tohoto úpisu se zúčastnil jen TelSource. Za tyto nové akcie pak celkem zaplatil 1,32 miliardy dolarů - při kurzu 26,95 koruny za jeden dolar tedy 35,8 miliardy korun. Z toho 130 milionů dolarů (3,5 miliardy korun) bylo zaplaceno nepeněžním vkladem ve formě aktiv. Celkem tedy bylo 98,5 procenta emise zaplaceno v hotovosti. V přepočtu na jednu akcii to znamená 4349,43 koruny - při nominále tisíc korun je emisní ážio 29,128075 miliardy korun. Ve schválené účetní uzávěrce za rok 2006 však má položka emisní ážio hodnotu 30,816 miliardy korun, což znamená přebytek 1,688 miliardy korun. (Rozdíl patrně vznikl po stoprocentní konsolidaci Eurotelu a z toho plynoucího přecenění.)
Vzhledem k tomu, že stanovy společnosti rozdělení těchto vlastních zdrojů nijak neomezují, má společnost Telefónica O2 ČR jen díky emisnímu ážiu připraveno pro své akcionáře k potenciálnímu rozdělení 95,7 koruny na jednu akcii. (Článek 30 stanov Telekomu říká, že po tvorbě povinných rezerv lze použít jak účetního a nerozděleného zisku v minulých letech, tak disponibilních fondů vytvořených z něj nebo jiných vlastních zdrojů společnosti k výplatě podílu akcionářů na zisku - dividendy - v souladu s právními předpisy).

Přijatelná budoucnost.

Asi nejtypičtější příklad z minulosti, kdy bylo vyplaceno emisní ážio formou dividendy, nastal na přelomu roku 1996 a 1997, a to u automobilky Škoda Auto Mladá Boleslav. V té době si tehdejší akcionáři, koncern VW a Konsolidační banka, vyplatili vlastní kapitál ve výši asi deseti miliard korun, a to formou dividendy, při níž bylo použito právě splacené emisní ážio, jak uvádí týdeník odborového svazu Kovo a energetiků Kovák & Energetik (č. 1, 17. ledna 2003).
Bude-li Telefónica O2 ČR vytvářet v následujících třech letech roky zisk na úrovni 9,4 miliardy korun (za první pololetí 2007 jej již vytvořila ve výši 4,89 miliardy korun), pak díky hodnotě emisního ážia bude schopná po dobu příštích tří až pěti let vyplácet pravidelně každoročně alespoň 50 korun dividendy na jednu akcii. Předpokládám, že na splátku dluhopisů vydaných v roce 2003 v nominále šest miliard korun bude použita hotovost z prodeje nemovitostí (tabulka Očekávané dividendy).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).