Menu Zavřít

Disney se znovu rozroste. Převezme Murdochovu síť Fox

13. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká zábavní mediální společnost Walt Disney v nejbližších dnech dotáhne dlouhotrvající jednání o akvizici některých aktivit mediální společnosti 21st Century Fox, kterou ovládá magnát Rupert Murdoch se svou rodinou. Součástí dohody je i místo pro Murdochova syna Jamese ve vedení Disney.

Hlavním předmětem zájmu jsou pro Disney filmové a televizní studio, část amerických kabelových sítí a některé zahraniční aktivity 21st Century Fox. O možném prodeji jednal Fox s Disney už několik měsíců, na začátku listopadu se však potenciální obchod dostal do mrtvého bodu, zejména kvůli neshodám ohledně ceny a dalších podmínek transakce. Murdoch tehdy podle americkým médií začal jednat s dalšími zájemci, kromě jiného se Sony, Verizonem či Comcastem.

Právě s Comcastem se jednání dostala nejdále, v pondělí však možný obchod nadobro padl. V té době už začaly prosakovat zprávy o dohodě se studiem Disney, které se po krátké odmlce vrátilo do hry počátkem prosince.

Podle Bloombergu se velký mediální obchod definitivně uzavře během tohoto týdne. Rodina Ruperta Murdocha si podle agentury měla vyjednat zisk malého podílu v Disney a také pozici ve vedení společnosti pro James Murdocha, který dosud působil jako výkonný ředitel 21st Century Fox. Syn známého mediálního magnáta se tak stane jedním z kandidátů na nástupce současného výkonného ředitele Disney Boba Igera.


Hvězdy, války a prachy. Star Wars slaví 40 let

 Režisér George Lucas s jenou z nejoblíbenějších postav ságy - zdánlivě nešikovným droidem R2-D2


Fox si ponechá televizní stanici Fox News a sportovní kanál Fox Sports 1, stejně jako vlastní televizní síť v USA. Podle zdrojů agentury Bloomberg si zpočátku udrží svou nezávislost, v budoucnu ale není vyloučené sloučení s Murdochovou vydavatelskou společností News Corp.

Disney dokončuje akvizici Foxu v týdnu, kdy vynáší svůj velký trumf: nový film ze série Hvězdných válek Poslední z Jediů, od kterého očekává velké zisky. Po celém světě vydělaly Hvězdné války podle odhadu dosud přes 42 miliard dolarů. Společnost Disney je do svého portfolia získala v roce 2012, kdy koupila produkční firmu Lucasfilm.

BRAND24

Obchod ještě musí v USA projít schvalovacím procesem. Že nepůjde o žádnou formalitu, dokládá příklad společností AT&T a Time Warner. Jejich plánované sloučení napadlo americké ministerstvo spravedlnosti, které kvůli obavám ze zdražení služeb pro diváky podalo žalobu. AT&T se už loni dohodla, že převezme Time Warner za více než 85 miliard dolarů (1,85 bilionu korun).

Dále čtěte:

Hvězdné války půjde i prožít. Disney chystá unikátní hotel

Verizon nemá dost. Dostal chuť na Disney

Společnosti Walt Disney klesl zisk o devět procent. Ukončí spolupráci s Netflixem

Verizon nemá dost. Dostal chuť na Disney


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).