Menu Zavřít

Diskriminace žen v Googlu je extrémní, tvrdí žaloba amerického ministerstva

10. 4. 2017
Autor: archiv

Firma Google čelí žalobě ze strany amerického ministerstva práce. Podle úřadu kontrola zjistila rozdíly v platech mužů a žen. Google považuje tvrzení za nepodložené. Potvrzení obvinění by firmu připravilo o možnost ucházet se o státní zakázky.

Americké ministerstvo práce tvrdí, že technologický gigant Google diskriminuje ženy. „Zjistili jsme systémové rozdíly v platech žen na celém pracovišti,“ uvedla zástupkyně úřadu u soudu. Píše o tom list the Guardian. Google považuje případ za vykonstruovaný.

Vyšetřování zatím není u konce, ministerstvo prý ale již má dost důkazů pro potvrzení diskriminace. Ta se měla dotknout všech žen zaměstnaných v kalifornské centrále Googlu.

Rozdíly v metodice

Firma se brání s odkazem na svoji každoroční analýzu platového prostředí, která žádné rozdíly v platech mužů a žen nezjistila. Zároveň Google poukazuje na fakt, že ministerstvo práce nezveřejnilo metodiku ani data, která ho k obvinění vedla.

Google zveřejnil na svém blogu postup výpočtu platu, který je podle tvrzení firmy neovlivnitelný pohlavím. „Každý rok určujeme velikost platu zaměstnance (včetně bonusů) na základě typu pozice, úrovně pozice, lokality a výkonnostních hodnocení,“ stojí v prohlášení Googlu. „Analytici, kteří výpočet provádějí, nemají přístup k informacím o pohlaví daného zaměstnance.“

V Silicon Valley je diskriminace běžná

V technologickém průmyslu není diskriminace ojedinělá. V minulosti čelily firmy ze Silicon Valley žalobám proti diskriminaci pohlaví či rasy.

„Diskriminace žen v Googlu je extrémní i na technologický průmysl,“ uvedla právní zástupkyně úřadu Janet Heroldová pro Guardian.

Přijde o státní zakázky?

Celý spor vznikl na základě kontroly z ministerstva, když Google nedodal údaje o výši mezd napříč pohlavími. Ty musí úřadu pravidelně předkládat. Tato povinnost je součástí podmínek státních zakázek, na kterých se firma podílí. Pokud by soud uznal Google vinným, ztratil by přístup ke všem státním zakázkám. A to do nápravy všech pochybení.

„Část dokumentů požadovaných ministerstvem obsahuje důvěrná data,“ vyjádřil se mluvčí Googlu pro agenturu Reuters.

Podle portálu USAToday v Googlu zastává technické profese 19 procent žen a podle Googlu samotného pouze pět procent jeho zaměstnanců tvoří Hispánci nebo Afroameričané.

Rovnost na Islandu

Stejné téma se nyní řeší i na Islandu. Tamní parlament projednává zákon, který by soukromým firmám i státním úřadům nařizoval, aby prokazovaly, že za stejnou práci odměňují muže i ženy stejně. Pokud by byl zákon schválen, hrozily by za nerovné odměňování vysoké pokuty.

BRAND24

Vládní návrh podporuje i opozice. Očekává se tak, že bude schválen a platit by mohl začít od ledna příštího roku. Vztahovat by se měl na firmy a instituce zaměstnávající více než 25 osob.

Přečtěte si také:

Britské firmy musí hlásit rozdíly ve mzdách mužů a žen. Nařízení postihne polovinu pracovní síly

V genderu na nás nemáte, vzkázal Uberu jeho čínský rival

Zaměstnavatelé v EU mohou zakazovat islámské šátky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).