Menu Zavřít

Diplomatický kolotoč

16. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Státní správa

CONTENT24

Ministerstvo zahraničí (MZV) zažilo zásadní změnu. Staronový ministr Karel Schwarzenberg odvolal několik náměstků a změnil osazení vrchních ředitelů. Odvolal prakticky celé vedení resortu včetně Hynka Kmoníčka, náměstka ministra a člověka blízkého sociální demokracii. Post prvního náměstka zaujme Jiří Schneider, bývalý velvyslanec v Izraeli, bezpečnostní expert a člověk blízký ministrovi obrany Alexandru Vondrovi. „Všichni se u knížete střídali po dvaceti minutách. Vyhodil osm lidí,“ komentoval situaci nejmenovaný zaměstnanec MZV. Jediný, kdo zůstal, je náměstek pro evropské záležitosti Vladimír Galuška. Ten by měl v úřadě zůstat a nově odpovídat za právní a konzulární agendu, kterou měl na starost Kmoníček.
Pod Schwarzenbergovým vedením se má sloučit sekce agendy EU a část dvoustranných vztahů s evropskými zeměmi. Očekává se, že spojené sekce povede Petr Buriánek, nynější vrchní ředitel pro evropské země. Na obsazení čeká také post politického ředitele ministerstva, který dříve zastával Ivo Šrámek.
Pro mnohé znalce zákulisí Černínského paláce bylo překvapivé zjištění, že Schwarzenberg nepovýšil svou bývalou blízkou spolupracovnici Editu Hrdou. Ta byla v minulosti právě za Schwarzenberga doporučena personální radou na post velvyslankyně Česka při OSN. Místo ní si vybral do vedení kabinetu Kateřinu Weissovou. Z diplomatických zdrojů týdeníku EURO vyplývá, že odcházející šéf diplomacie Jan Kohout prý usiluje o obsazení ambasády v Římě. O Hynku Kmoníčkovi se spekuluje jako o budoucím velvyslanci v Austrálii.
Českou diplomacii čekají rovněž razantní škrty. Aby se dostálo slibům ohledně úspor v resortech, bude se na MZV propouštět. Připustil to i Schwarzenberg. Podle nejmenovaných diplomatů půjde o stovky lidí. Aby se úsporná opatření promítla již do rozpočtu na příští rok, bude nutné sáhnout do lidských zdrojů prakticky okamžitě, aby mohly řádně proběhnout několikaměsíční výpovědní lhůty. MZV chce rovněž omezit výjezdy do zahraničí u diplomatů nad 65 let. „Lidé v důchodovém věku jsou problém, protože podle současných zákonů je nelze vyloučit. Bude proto nutné pozměnit zákoník práce,“ uvedl nejmenovaný zdroj z vysoké diplomacie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).