Menu Zavřít

DIPLOMANTEM PŘES OCEÁN

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Videokonference umožňují absolvovat školu

BRAND24

V jedné místnosti student vysoké školy připravující se na obhajobu své diplomové práce. Ve druhé právě zasedá zkušební komise. Vše by bylo naprosto normální, kdyby obě strany nedělily desítky tisíc kilometrů. Poprvé. Koncert prostřednictvím internetu, první milování promítané na světovou síť nebo porod v přímém přenosu. To vše už v Česku bylo. Ale interaktivní obhajoba diplomové práce pomocí videokonference ještě ne. Ta první se uskutečnila minulý týden na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE). Vlastně ne tak úplně. Diplomant byl na druhé straně zeměkoule – v americkém Portlandu, kde je na stáži na místní univerzitě Dotter Interventional Institute. Tím průkopníkem, který diplomovou práci prostřednictvím internetu nejen obhájil, ale vlastně i vypracoval, je Radek Švarz, student pátého ročníku informatiky na VŠE. „Radek si celou věc sám vymyslel i realizoval. V Čechách si sehnal sponzora pro internetové spojení a zajistil také vypůjčení potřebné techniky. V Americe zase do akce zapojil několik spolužáků a profesorů na univerzitě v Portlandu, řekl v rozhovoru pro týdeník EURO vedoucí diplomové práce Jiří Voříšek, který je zároveň vedoucím katedry informatiky na VŠE. Jak na to. Přenos netradiční obhajoby byl uskutečněn formou videokonference typu point–to–point (bod–bod) přes linku ISDN s rychlostí 384 kilobitů za sekundu. V jedné z učeben VŠE seděla zkušební komise, na kterou byla zaměřena jedna z kamer přenášející obraz. Mikrofon pro zachycení zvuků byl umístěn na stole. A přímo vedle stála televize, kde členové komise viděli diplomanta sedícího v univerzitní knihovně na severozápadě Spojených států. Ten byl vybaven stejným zařízením jako lidé v Praze. Prostřednictvím těchto technických výdobytků a internetu spolu obě strany vzájemně komunikovaly a rozebíraly diplomovou práci. Zvuk byl po celou dobu přenosu stálý a nepřerušovaný. Obraz je na přenos mnohem citlivější, ale přes drobné – maximálně půlvteřinové – výpadky byl poměrně stabilní. Sám diplomant měl z kvality přenosu obavy. „Trochu jsem se bál, že díky snímání kamerou budu mít menší přehled o reakcích komise, než je běžné. Nakonec byl tento lidský faktor zvládnut perfektně jak z technického, tak organizačního hlediska, sdělil týdeníku EURO Radek Švarz. Stejně tak byl spokojen i vedoucí práce. „Pro případ, že by vypadla ISDN linka, jsme měli připraveno náhradní řešení

  1. standardní telefonní linku, ale naštěstí nebyla třeba, vysvětlil Voříšek. I jeho průběh videokonference uspokojil. „Prakticky jsem neviděl podstatný rozdíl mezi obhajobou, jež probíhá tady ve škole, a touto formou. Jediné, co jsme nemohli, bylo potřesení rukou, uvedl Voříšek.

Nově také v USA. Jak vůbec na celou akci pohlíželi Švarzovi kolegové na univerzitě v Portlandu? „Pokud vím, tak na zdejší univerzitě to byla také premiéra. Oproti přednáškám a prezentacím, které se zde provádějí pomocí videokonferencí, to byla změna. Myslím si, že i pro Američany byla poměrně zajímavá, kolegové k tomu přistupovali s nadšením, prozradil Švarz. Náklady na takovou konferenci se odvíjejí podle doby a kvality připojení. „Naši školu celá akce nestála nic. Videokonferenční zařízení bylo vypůjčeno ze zdravotnického zařízení IKEM, kde ho používají v rámci rozvoje telemedicíny. ISDN linku nám k přenosu poskytl Český Telecom. Náklady na hodinový přenos se pohybují kolem tří a půl tisíce korun, dodal Voříšek. Jak obhajoba nakonec dopadla? Diplomant obdržel výbornou a VŠE si na svůj účet připsala primát.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).