Menu Zavřít

Dinosauři v radách

18. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Agrární fondy

BRAND24

Čím déle si sněmovna nevzpomene na dozorčí rady dvou státních agrárních fondů, tím lépe pro některé jejich radní. A hůř pro stát. Skoro jeden a půl milionu korun mohl ušetřit Pozemkový fond České republiky (PF), kdyby poslanci po loňských červnových volbách nahradili v kontrolním orgánu PF své bývalé kolegy ze sněmovních lavic. V průměru 30 tisíc korun totiž činí měsíční odměna pro člena dozorčí rady fondu, pokud není zákonodárcem. Exposlanců je v současnosti v radě drtivá většina. Peníze by přitom fondu přišly vhod, má jich letos o deset procent méně na platy a propustí 75 zaměstnanců.
Zatímco do parlamentních voleb seděl v sedmičlenné dozorčí radě PF jediný exposlanec Josef Mandík (KSČM), po nich se skóre přesně obrátilo. Měsíční odměny tak nyní nedostává pouze poslanec Jiří Papež (ODS). Vítaným přilepšením jsou ale pro vykroužkovaného lídra pardubické kandidátky ODS Daniela Petrušku a neúspěšného uchazeče o poslanecký mandát Václava Grünera (ČSSD). Jeho stranický kolega Josef Čerňanský, který je radním od loňského února, do sněmovny nekandidoval. Přestože lidovci ve volbách pohořeli, jejich člen Jan Grůza dozorčí radě stále předsedá. Svého zástupce, jímž je Tomáš Havlíček, v ní mají také zelení.
Vedle odměn náleží radním také cestovní náhrady. „V rámci úspor se snížily. Měsíčně představují pro každého v průměru 4337 korun, zatímco dříve to bylo 5300 korun,“ upřesňuje mluvčí PF Lubomíra Černá.
Loni v prosinci si sněmovna na dozorčí radu PF přece jen vzpomněla, když komunistovi Mandíkovi prodloužila mandát na dalších pět let.
Další vykroužkovaný lídr občanských demokratů, tentokrát liberecké kandidátky, Zdeněk Mach je nejen poradcem ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS), ale nadále také vede dozorčí radu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Zákon přitom jasně říká, že jejím předsedou je poslanec. Dohlížet na fond s ročním rozpočtem přes 40 miliard korun ale není žádné rito. Roční paušál pro předsedu je patnáct tisíc korun, pro místopředsedu třináct tisíc a pro řadové radní deset tisíc.
V pětičlenné dozorčí radě SZIF je kromě Macha ještě jeden bývalý poslanec, lidovec Jiří Hanuš. Oba mají nárok na cestovní náhrady. „Této možnosti využil pouze jeden z nich, a to v počtu tří jízdenek v celkové hodnotě do tisíce korun,“ upřesnil mluvčí SZIF Marek Ženkl.
Kdy se sněmovní zemědělský výbor, který má k agrárním fondům nejblíže, rozhoupe a navrhne výměnu radních? Asi těžká otázka, když na ni šéf výboru Pavol Lukša (TOP 09) týdeníku EURO neodpověděl. O existenci SZIF ale ví. Urychleně tlačí sněmovnou změnu příslušného zákona, která posílí vliv ministra zemědělství na fond. Místo vlády má ředitele SZIF nově jmenovat šéf resortu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).