Menu Zavřít

Dingo 2 má reparát

14. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Výsledek armádních zkoušek dopadl pro Dingo 2 nepříznivě

Výsledek armádních zkoušek ve Vyškově, které jsou nutné pro zavedení vojenské techniky do výzbroje, dopadl pro lehké obrněné vozidlo Dingo 2 dodané firmou MPI Group nepříznivě. „Dingo nesplnilo několik kontrolovaných parametrů,“ uvedl zdroj seznámený s průběhem testu. Vozidlo proto musí absolvovat doplňující vojskové zkoušky, což týdeníku EURO potvrdila mluvčí generálního štábu Mira Třebická.
„Doplňující vojskové zkoušky u lehkých obrněných vozidel Dingo 2 by měly být ukončeny 18. března. O dva dny později se ke zprávě o ukončení doplňujících vojskových zkoušek vyjádří náčelník Generálního štábu Armády ČR Vlastimil Picek,“ uvedla Třebická. MPI Group se ani po deseti dnech k problému nevyjádřila. Kromě technicko-taktických požadavků armády nebyl splněn ani termín dodávky (28. února). Resort navíc akceptoval za čtyři lehké obrněnce firmy Krauss-Maffei Wegmann cenu 135 milionů korun, ač si původně naplánoval 120 milionů. Podle dostupných informací žádná armáda na světě tak vysokou jednotkovou cenu za dinga ještě nezaplatila.
Ministerstvo obrany rozhodlo o nákupu čtyř obrněných vozidel pro vojáky v Afghánistánu v polovině října. Tendr se uskutečnil kvůli časové tísni prostřednictvím Vojenského zpravodajství, které ze zákona nemusí své akvizice zdůvodňovat. Ani tento nesystémový krok, který měl v osobní gesci první náměstek resortu Martin Barták, nezajistil, aby vojáci měli vozidla v Lógaru včas.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).