Menu Zavřít

Dílo Mistra vyšebrodského oltáře se vydražilo za 158 milionů, Národní galerie v aukci neuspěla

30. 11. 2019
Autor: ČTK/PR/(c) Studio Sebert

Středověký nazvaný Trůnící Panna Marie s dítětem obraz z dílny Mistra vyšebrodského oltáře se dnes na aukci ve Francii prodal za pět milionů eur (127,7 milionu korun). Konečná cena včetně aukční přirážky činí 6,2 milionu eur (přes 158 milionů korun). Před dražbou se cena odhadovala na 600 tisíc eur (10,2 milionu až 15,3 milionu korun), konečná částka se však po dramatickém přihazování v aukční síni v Dijonu vyšplhala na více než osminásobek.

Obraz malovaný temperou na dřevě byl dlouhá léta v domě dijonské rodiny, která neměla tušení, že se mezi nimi po generace dědí dílo jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů vrcholné gotiky. „Majitelé obraz považovali za obyčejný dekorativní panel a chtěli ho prodat společně s nepříliš hodnotnými stříbrnými předměty a koupelnovým nábytkem,“ popsal šťastný objev znalec Hugues Cortot ze skupiny Turquin, která aukci pořádala.

Experti, včetně pracovníků Národní galerie a Ústavu dějin umění Akademie věd, potvrdili, že se jedná o dílo anonymního českého malíře vrcholné gotiky Mistra vyšebrodského oltáře. Ten byl pojmenován podle svého nejvýznamnějšího díla - devíti deskových maleb na hlavním oltáři v klášterním kostele cisterciáků ve Vyšším Brodě.

Zájem o nákup středověkého obrazu byl enormní, malbu nakonec získal neznámý kupec, který přihazoval po telefonu. České instituce v aukci neuspěly. „Je nám to líto… cena ale podle ministerstva neodpovídá reálné hodnotě,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Dnes prodaná malba zobrazuje Pannu Marii oděnou v modrém šatu a zlatém plášti, která na rukou drží Krista. Ten se jednou ručkou chytá za nohu a druhou tiskne palec madony. Podle odborníků je podobné přirozené gesto na obrazech z poloviny 14. století výjimečné.

10 nejdražších obrazů světa. Podívejte se na ně

 Nejdražší obrazy světa

Dále čtěte:

Chybné vydání Harryho Pottera se vydražilo za 800 tisíc korun, původní majitelku stálo jednu libru

10 nejdražších soch, které byly kdy prodány na aukci

Nový rekordman českých aukcí: Kupkův obraz se prodal za 78 milionů korun

BRAND24

10 nejdražších pokrmů světa: jak drahý je losí sýr a na kolik vyjde polévka z ptačích slin?

10 nejdražších dezertů na světě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).