Menu Zavřít

Dílna Evropy

6. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Viceguvernér oznámil, že koruna bude posilovat déle, než se čekalo

Koruna bude moci posilovat i po vstupu Česka do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II, který je jakýmsi předpokojem eurozóny. Dosud se předpokládalo, že po vstupu české měny do tohoto mechanismu bude nutné udržovat kurz ve velmi úzkém fluktuačním pásmu. Účastníkům diskusního fóra na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, jehož partnerem byl týdeník EURO, to řekl minulý týden viceguvernér ČNB Miroslav Singer.Uvedl, že teprve na konci dvouletého pobytu v ERM II bude stanovena nová parita kurzu a od ní se odvíjející konverzní poměr, v němž bude koruna nahrazena společnou evropskou měnou.
S druhým panelistou, kterým byl vicepremiér Martin Jahn, se shodli na tom, že Česká republika může být v roce 2010 připravena na vstup do eurozóny. Vicepremiér se přitom neobává, že by zavedení eura mohlo ve svém důsledku oslabit růst ekonomiky a nesouhlasí s tím, že euro je příčinou současné stagnace západoevropské ekonomiky.
V diskusi Singer upozornil, že po zavedení eura se bude konvergence české ekonomiky projevovat vyšší inflací, protože ke sbližování cenových hladin nebude moci docházet apreciací kurzu. Musíme proto počítat s tím, že inflace se bude pohybovat kolem pěti či šesti procent.
Martin Jahn k tomu podotkl, že mírně vyšší inflace není v této souvislosti nějakou významnou hrozbou a je logická, nicméně se domnívá, že růst cen bude pomalejší, než uvádí viceguvernér.

Státní job.

Viceguvernér Singer soudí, že k nejvážnějším potížím současné ekonomiky patří stav trhu práce, kdy roste jeho nepružnost, což se projevuje růstem podílu dlouhodobě nezaměstnaných a vysokou strukturální nezaměstnaností. Také mobilita pracovní síly je velmi nízká. Situace se přitom v poledních letech citelně zhoršila. Singer to označuje za největší riziko pro přijetí společné měny.
Diskutující místopředseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Stanislav Kázecký v této souvislosti upozornil, že domácí pracovníci jsou nahrazování zaměstnanci z ciziny a řada velkých investorů se bez dovozu pracovní síly již neobejde.
Singer s odvoláním na analýzy ČNB upozornil, že zaznamenaný mírný nárůst zaměstnanosti jde prakticky celý na vrub veřejnému sektoru a stavebnictví, což je také odvětví zásadně závislé na veřejných investicích do infrastruktury. Růst zaměstnanosti tedy není tažen podnikatelskou sférou, ale především státem.

BRAND24

Rosteme a porosteme.

Diskuse se rozproudila také kolem růstu výkonnosti české ekonomiky. Martin Jahn ho ocenil a připomněl, že zrychlení tempa jde na vrub masivního přílivu kapitálu a o využití příležitostí, které přinesl vstup do Evropské unie.
Viceguvernér naopak upozornil, že růst je tažen především zahraničním obchodem, a tudíž ho statisticky významně ovlivňují směnné relace. Zatímco zlepšování směnných relací podhodnocuje účetně růst HDP, jejich zhoršování ho zase vylepšuje. V Česku jsme v posledních dvou letech zaznamenali zhoršení směnných realcí, a tak je možné, že Český statistický úřad bude po nějakém čase muset své odhady korigovat směrem dolů.
Martin Jahn tuto tezi komentoval tím, že růst je tak jako tak velmi robustní, a pokud dojde ke korekci o několik desetinek dolů, tak to nehraje fakticky žádnou významnou roli.
Singer přitom tezi o dramatickém zrychlení růstu ekonomiky nepřímo zpochybnil, když prezentoval účastníkům diskuse dva grafy porovnávající růst české ekonomiky za posledních deset let s růstem starých zemí Evropské unie a s Polskem a Maďarskem. Zatímco pokud byl HDP počítán tradičně ve stálých cenách, vycházel výsledek našeho přibližování k unii velmi skromně na pouhá tři procenta za celé sledované období a byl o hodně horší než v případě Maďarska a Polska. Singer tvrdí, že každému, kdo se rozhlédne kolem sebe, je jasné, že česká ekonomika udělala rozhodně větší krok vpřed.
Také růst HDP počítaný v eurech, který odráží i zhodnocování české měny, vychází úplně jinak. Dle tohoto nekonvenčního měření roste česká ekonomika po řadu let stabilním tempem kolem osmi devíti procent a viceguvernér k tomu dodává, že není důvod, aby tomu tak nebylo i nadále.
Přesto česká výkonnost je vysoká pouze ve srovnání se starými evropskými ekonomikami ,a například pobaltské země dosahují mnohem lepších výsledků.

Země komínů.

Dost se hovořilo také o zvláštnosti ve struktuře české ekonomiky, kde na rozdíl od naprosté většiny vyspělých zemí roste podíl průmyslu. Dosáhl už čtyřiceti procent. Jahn tvrdí, že na tom není nic zvláštního ani znepokojivého. Je to dáno tradicí země a našimi komparativními výhodami. Vicepremiér říká, že jsme sice dílnou Evropy, ale ne levnou dílnou. Firmy, které zde investovaly, rozvíjejí i výzkum a vývoj, daří se také spolupráci mezi významnými firmami a univerzitami. Singer oproti tomu projevil jisté znepokojení nad jednostranným zaměřením na automobilový průmysl, což by v případě většího výkyvu na trhu mohlo znamenat významné hospodářské potíže.
Jahn na to reagoval konstatováním, že dle toho, co se dočte v médiích, by soudil, že autoprůmysl je neustále smýkán cyklickými krizemi. Pravdou ovšem je, že jde o mimořádně stabilní odvětví. Navíc kapacity v Česku jsou velmi moderní. Singer kontroval, že v nejbližších třech letech případný problém vyřeší pohyb kurzu, ale po zavedení eura to už nebude možné a dnes moderní kapacity v té době už také nebudou dvakrát nejmodernější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).