Menu Zavřít

DEZINSEKCE ZA ČTVRT BILIONU DOLARŮ

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Konec strachu ze zhroucení počítačů pomůže softwarovému trhu

Počítačová štěnice ohrožující technologickou civilizaci zahynula. Společnosti, které poslední léta připravovaly své systémy na přechod do roku 2000, se nyní budou muset vrátit k dlouhému seznamu projektů, jež byly kvůli Y2K odsunuty na vedlejší kolej .

Problém přechodu počítačů na rok 2000 popsal ve své knize Ghost in the Grand Banks technologický vizionář Arthur C. Clarke před sedmi lety. Postava geniální inženýrky v jeho novele zachránila svět před katastrofou programem, který byl ve formě viru rozeslán do všech počítačů na planetě. Jakkoli pro science fiction elegantní řešení, v reálném světě však nebylo proveditelné. Mnohamiliardové investice do nápravy fenoménu Y2K byly v praxi definované třemi anglickými slovíčky: replace, rewri te, renew, neboli nahradit, přepsat, obnovit. Buď si tedy společnost koupila balíček, který byl takzvaně Y2K ready, nebo najala programátory, kteří procházeli programy řádku po řádce, nebo nespolehlivé systémy prostě vyměnila. Každý z přístupů byl v šak pro firmu či organizaci značně nákladný, neboť k realizaci potřeboval lidskou práci, která stojí peníze.

Armády programátorů a techniků pročetly za poslední dva roky miliardy řádků programů a vyměnily statisíce komponentů. V mnohých případech společnosti vynaložily na „dezinsekci počítačové štěnice více prostředků, než bylo nutné. K tomu je vedl nejenom strach z možných soudních doher, ale především nulová tolerance možných selhání. Typickým příkladem byl přístup firmy Hewlett-Packard, jejíž politika nepřipouštěla selhání žádného z jejích dvaceti devíti tisíc výrobků ani v těch nejvýjimečnějších příp adech. I české firmy se přirozeně neobešly bez ohromných investic do přípravy svých systémů. Třeba Česká rafinérská vynaložila na bezproblémový přechod svých systémů třicet pět milionů korun v dva roky trvajícím Projektu 2000.

Velký počítačový švindl?

Hladký přechod počítačů do nového milénia zákonitě vyvolal otázku, zda celý problém nebyl pouze hypotetický. Český premiér Miloš Zeman s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem byli jedni z prvních, kteří veřejně označili fenomén Y2K za úspěšný trik počítačových společností, které díky němu vydělaly miliardy dolarů. Opačného názoru je ale například šéfporadce amerického prezidenta pro konverzi roku 2000 John Koskinen. Podle něho bylo odvrácení katastrofy největší výzvou pro managementy na celém světě za posledních padesát let. Na tiskové konferenci, která se konala minulý týden ve Washingtonu, si Koskinen položil za pochybovače rétorickou otázku, na niž hned sám odpověděl: „Bylo to všechno jenom ja ko? V žádném případě. Podle vydavatele internetového deníku Neviditelný pes Ondřeje Neffa není nutné z konverzačních vyjádření obou českých čelních politiků dělat aféru. „Jejich výroky zobrazují jejich vztah k informačním technologiím, al e ten byl znám už před tím, řekl Neff týdeníku Euro a dodal, že nepochybuje o tom, že by bez investice dvě stě padesáti miliard dolarů odhadovaných na řešení Y2K na světě došlo k vážným výpadkům počítačově řízených systémů.

Poradce amerického prezidenta obhajoval stomiliardovou investici do Y2K v USA na příkladu tří počítačů, které vláda úmyslně nechala v provozu, přestože nebyly připraveny na Y2K. Tyto počítače při přechodu do roku 2000 zkolabovaly.

Dobře připravené infrastruktury jednotlivých států pracovaly téměř bez výpadků. Trochu stranou pozornosti však zůstaly malé a střední firmy, které byly díky nákladnosti řešení přechodu do roku 2000 potenciálně nejvíce zranitelné. Americký programátor a konzultant Ed Yourdon, který se posledních deset let zabýval problémem Y2K a zasloužil se o jeho medializaci, k tomu poznamenal: „V posledním roce se z Y2K stala pohlavní nemoc. Nikdo nechce přiznat, že ji chytil. Proto srovnává oznámení menších společností o hladkém přechodu na rok 2000 se situací, kdy si studenti sami známkují své práce. K jeho názoru se přidává i propagátor internetových technologií, spisovatel Ondřej Neff: „Samozřejmě, že to nebudou trou bit do světa. Myslím si, že některé firmy budou mít dokonce velké problémy, zejména ty, které používají nelegální, zastaralý a neošetřený software. Konkrétně vím o jednom takovém případu, nejsem však oprávněn nikoho jmenovat. Podle něj Y2K zas áhl více firem, než veřejnost tuší, což je patrné z internetu, který hlásil roztodivná data typu 1. 1. 19200 a spousta jeho funkcí nefungovala. „Chyby se odstraňují postupně a pochopitelně v tichosti. Nikdo se nic nedoví, odpověděl N eff na dotaz, zda bude veřejnost informována o problémech malých a středních firem. Oficiální vyjádření tiskového mluvčího Národního koordinačního střediska pro přechod do roku 2000 Vladimíra Ilieva potvrzuje Yourdonova a Neffova slova. „Určité problémy hlásí soukromý sektor. Vyskytla se hlášení o účetních softwarech, které vykazovaly chyby, bylo zde podezření na benzinové plate bní karty. Máme však problém tyto informace ověřovat, protože většina firem se v problematice Y2K řídí oním Plzákovým ,zatloukat, zatloukat, a když to nepomůže, tak zatloukat . Situaci sledujeme a vyhodnocujeme. Věříme, že hlubší problémy nenastanou, řekl Iliev.

Štěnice je mrtvá, ať žije e-commerce.

O tom, že počítače budou mít problémy s přechodem na rok 2000, věděla odborná komunita po celém světě již od šedesátých let. V té době totiž programátoři ve snaze ušetřit tehdy drahocennou paměť zvolili datový formát uvádějící pouze poslední dvě čísli ce letopočtu. Valná většina z nich spoléhala na to, že v posledním roce milénia budou jejich programy už dávno v odpadkovém koši a oni sami v důchodu. Očekávaná selhání byla založena většinou na nesprávném odečítání, protože z roku 2000 se stal rok 00, což počítač považuje ve svém cyklickém kalendáři za rok 1900. Blížící se milénium vyvolávalo stále častější debaty o dlouho zanedbaném systémovém řešení, které se nakonec ustálilo pod názvem Y2K - Year Two Kilo (Rok dva tisíce).

Organizace a firmy čekalo nepříjemné zjištění. Místo investic do takzvaných ERP (enterprise resource programs), čili softwaru, který pomáhá k efektivnějšímu chodu společnosti, musely vynaložit miliony na přípravu počítačů do nového milénia. Vý sledkem byl mimořádně úspěšný rok pro výrobce hardwaru a bída s nouzí pro prodejce softwaru. Podle průzkumu společnosti Cap Gemini odložilo updatování ERP programů osmdesát procent amerických společností. Náklady na přepsání jednoho řádku progr amu se původně odhadovaly na jeden až dva dolary. Díky automatizaci procesu se nakonec cena za řádek snížila na 25 centů.

O to masivnější boom softwarových společností lze očekávat nyní, kdy se podařilo zahubit štěnici roku 2000. Ihned poté, co si šéfové korporací oddechli, že přežili můru zvanou Y2K, si uvědomili, co je čeká. Podle amerického deníku The Wall Street Journal je na obzoru exploze v objemu obchodování společností na internetu. Kromě známých příkladů Cisco Systems a Dell Computer se většina velkých světových firem teprve chystá přesunout své aktivity na takzvané on-line obchodování. Podle některých odborníků by se v příštích pěti letech měl objem obchodování on-line zvýšit až třikrát.

Vydělat na Y2K.

Pro mnoho odborníků pracujících v IT byznysu znamenal „strašák počítačové štěnice tisíciletí výjimečnou příležitost ke kariérnímu postupu. Jen ve Spojených státech problém 2000 zaměstnal čtvrtinu ze dvou milionů lidí pracujících v oblasti informačních technologií. Americký IT průmysl, který díky své penetraci trhu spotřeboval nejvíce prostředků na opravy, také z hubení „štěnice profituje.

BRAND24

Příkladem je konzultační počítačová společnost Data Dimensions Inc., která se vyšvihla na vrchol právě díky problému roku 2000. Její prezident Peter A. Allen řekl deníku The New York Times, že úspěch jeho firmy stojí a padá s existencí fenoménu Y2K. Celých osmdesát procent zisku, který narostl z jednoho milionu dolarů v roce 1990 na sto patnáct v roce 1998, pochází ze zakázek na zajištění přechodu na rok 2000. Aktivity Data Dimensions se po odstranění počítačové štěnice přesunou do oblasti e-commerce. Ani Ondřej Neff nevidí na faktu, že si na hrozbě počítačové katastrofy „udělaly některé firmy kariéru, nic negativního: „Tomáš Baťa vyrostl na válečné dodávce za první světové války a rozvinul svůj podnik až po válce a bez války. Na angažovanosti v Y2K nevidím nic fatálního. Když se firmy budou snažit, uspějí i dále, pokud ne, zaniknou.

Oslavy úspěšného překonání technologické krize planety by přes úspěšný přechod do nového roku bylo vhodné odložit na 1. březen 2000. Štěnice totiž pořád může udeřit v přestupný den 29. února. Podle Ilieva nemusí počítače tento den správně zobrazit . Systém totiž musí rok 2000 interpretovat jako rok přestupný. Obecně lze předpokládat, že systémy, které toto nezobrazí, ho ani nepoznají, ani s ním nebudou chtít pracovat. „V datových výměnách to může způsobit velké problémy, řekl týdeníku Euro Vladimír Iliev.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).