Menu Zavřít

Devět statečných

21. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Zájemců je o polovinu méně než se očekávalo, ale bude to bitva

David de Lanoy Meijer, šéf poradenského týmu CS First Boston/Česká spořitelna, ve své londýnské kanceláři v Columbus Court 20 mohl být minulý pátek, když dostával zprávy z Prahy, poměrně spokojen. O koupi firmy, kterou české vládě pomáhá toto poradenské konsorcium prodat, se přihlásilo devět uchazečů. Loni v říjnu, kdy Meijerovi spolupracovníci oslovili 36 potenciálních zájemců o 51 procent Českého Telecomu, sedmnáct řeklo, že by zájem mělo, dva zaujali stanovisko „čekat a sledovat“.

Devět z devatenácti.

V pátek 21. ledna totiž vypršel investorům termín pro vyzvednutí informačního memoranda k privatizaci. Tento dokument si za 30 tisíc eur nakonec pořídilo od Fondu národního majetku devět zájemců: pět strategických investorů a čtyři finanční domy. Z telekomunikačních operátorů se přihlásily Belgacom, Swisscom, dánský TDC, španělská Telefónica a Vodafone.
Z finančních investorů česká finanční skupina PPF (údajně s J&T) a tři mezinárodní private equity fondy: Blackstone, CVC Capital Partners a Providence Equity. Nevylučuje se, že ty se budou spojovat a hledat partnera z řad telekomunikačních operátorů. V této souvislosti se hovoří zejména o podniku France Télécom. Je to méně zájemců, než se očekávalo, přesto ani státní úředníci ani zástupci poradců, se kterými týdeník EURO hovořil, nejsou zklamáni. Minulé úterý (18. ledna) Fond národního majetku (FNM) informoval ČTK, že o informační memorandum má zájem devatenáct firem, z toho devět telekomunikačních operátorů, ale že dokumenty získaly zatím jen dvě. Ostatní dále jednaly s poradci o podpisu smlouvy o důvěrnosti informací.

BRAND24

Nešlo o formalitu.

Například ještě v pátek v poledne neměla tuto smlouvu podepsanou společnost Vodafone. Týdeník EURO má informace, že firma France Télécom měla o informační memorandum také zájem, ale její zástupci smlouvu o důvěrnosti nakonec nepodepsali. Nicméně se hovoří o tom, že Francouzi půjdou do boje o Český Telecom jako partner jednoho nebo více finančních investorů. Do poslední chvíle nebylo jisté, zda do hry nevstoupí Austria Telekom. Nevstoupil.
Ještě minulý čtvrtek týdeník EURO zaznamenal informaci, že se z řad finančních investorů přihlásí i evropský private equity fond Permira, ale informační memorandum si nakonec nevyzvedl. Rovněž se hovořilo o tom, že o tento dokument se přihlásí i společnost kontrolovaná českým finančníkem Pavlem Tykačem, ale do uzávěrky tohoto vydání týdeníku EURO se tak nestalo.
V pondělí 24. ledna odpoledne začne o dalším postupu prodeje Českého Telecomu jednat meziresortní privatizační komise. Na programu je prezentace poradců CSFB/Česká spořitelna, zejména jde o předání informací o investorech, kteří vyjádřili zájem o obdržení informačního memoranda. Kromě členů komise budou jako hosté přítomni zástupci ministerstva financí (zřejmě i ministr Bohuslav Sobotka), Fondu národního majetku a právního poradce státu Squire, Sanders & Dempsey. Je možné, že komise někoho ze zájemců vyloučí nebo dokonce přibere. „Kdyby někdo z velkých hráčů náhodou vyzvedl informační memorandum na poslední chvíli, tedy do páteční půlnoci, určitě ho komise nevyřadí,“ řekl týdeníku EURO minulý pátek večer kompetentní státní úředník.

Plán a realita.

Zájemci, kteří v pondělí projdou, budou hledat poradce (tedy, ti, kteří ho ještě nemají) do 3. února. V tento den musí do sedmnácti hodin do sídla CSFB v Londýně doručit dopis o předběžném projevení zájmu. Dokument má obsahovat i nezávaznou cenu v korunách, včetně hodnoty na jednu akcii. Uchazeči mohou vytvářet také konsorcia. Takže skutečný boj o Český Telecom vypukne až začátkem února. Výsledek soutěže by měl být oznámen nejdříve do konce března 2005. Nicméně někteří státní úředníci a finančníci očekávají, že tento termín nemůže být dodržen. Pakliže vládu tento výsledek uspokojí, Český Telecom bude mít nového majoritního vlastníka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).