Menu Zavřít

Developeři se záplav nebojí

14. 4. 2003
Autor: Euro.cz

V povodněmi poničeném Karlíně vzniknou atypické byty z bývalé sýpkyHistorická sýpka v karlínské Šaldově ulici se patrně změní na dům s luxusními byty. Projekt architekta Karla Baumschlagera by měla realizovat developerská společnost Real Estate Karlín Group (REKG), která se podílí na celkové rekonstrukci bývalé průmyslové části Karlína.

V povodněmi poničeném Karlíně vzniknou atypické byty z bývalé sýpky

Historická sýpka v karlínské Šaldově ulici se patrně změní na dům s luxusními byty. Projekt architekta Karla Baumschlagera by měla realizovat developerská společnost Real Estate Karlín Group (REKG), která se podílí na celkové rekonstrukci bývalé průmyslové části Karlína. Podle Baumschlagera bylo cílem jeho návrhu sladit potřebu zachování charakteru karlínské historické stavby a zároveň vyhovět požadavkům moderního života. Nové byty budou velmi atypické o ploše minimálně 80 m 2. Jejich cena by se měla pohybovat od 45 tisíc za m 2. Jak řekl zástupce investorské firmy Petr Soukup, stavět se začne ihned po dokončení protipovodňových bariér, které by měly v budoucnu zabránit opětovnému zatopení Karlína. Soukup očekává, že bariéry budou na svých místech přibližně do října příštího roku, pak se tedy bude moci začít stavět. „Stavba protipovodňových opatření by mohla být zahájena v červnu či červenci,“ potvrdil náměstek pražského primátora Jiří Paroubek. Magistrát proto letos na tyto účely vyčlenil 400 mil. Kč, v příštím roce počítá s uvolněním až miliardy korun. „Podstatná část protipovodňových bariér by mohla být hotova na konci roku 2004,“ dodal. Rekonstrukce sýpky by měla trvat přibližně 14 měsíců, náklady stavebních prací zatím nelze odhadnout, neboť celá stavba je zatím ve fázi projektové přípravy. Developerská společnost REKG se chystá během následujících pěti let do Karlína investovat až 12 miliard korun. Konsorcium firem Investoři pro Prahu 8, jehož je uvedený developer členem, pak společně 25 až 30 miliard korun. Podle obchodního ředitele firmy Milodara Miškoviče půjdou tyto peníze jak na kancelářské, tak na bytové projekty. V průběhu tří až pěti let hodlá REKG postavit v Karlíně více než 80 tisíc m 2 kancelářských ploch a 88 až 100 atypických bytových jednotek. Karlín byl při loňských rozsáhlých povodních jednou z nejvíce postižených pražských lokalit. V oda zde přímo zasáhla 1100 domů. Žádný z velkých investorů však tuto oblast neopustil, naopak, řada z nich tady chystá další investice a kupuje nové pozemky.

BRAND24

Karlín byl povodněmi zasažen opravdu těžce a jejich stopy jsou v této čtvrti patrné dodnes. Kupodivu přes řadu prognóz, které této čtvrti předvídaly konec zájmu investorů a developerů, se v Karlíně opět hodně staví.

FOTO ARCHÍV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).