Menu Zavřít

Detektivem snadno a rychle

8. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Mají-li mít soukromí detektivové respekt, nesmí být mezi nimi rychlokvašky.

Čeští soukromí detektivové bojují za lepší postavení už od roku 1990. Chtěli by vlastní zákon, regulující jejich oblast podnikání. Nebo alespoň razantní zpřísnění podmínek pro získání koncese na poskytování detektivních služeb. V současnosti totiž pro tuto profesi stačí dodržení požadavků, které splňují v České republice statisíce lidí – maturita, trestní bezúhonnost a negativní lustrační osvědčení. Odpovězte si sami, zda byste raději svěřili svůj případ zkušenému detektivovi, bývalému policistovi, nebo čerstvému maturantovi z gymnázia?

I laikovi je jasné, že nejlepší a v podstatě jedinou odpovídající průpravou pro práci detektiva jsou předešlé zkušenosti z policie či tajných služeb. Uškodit nemůže ani právnické vzdělání. Mají-li si totiž soukromí detektivové vybudovat respektovanou pozici, jakou mají ve většině západoevropských zemí, nesmí se v jejich řadách vyskytovat rychlokvašky, jimž sotva za-schnul inkoust na maturitním vysvědčení.

Politici však snahám detektivní komory zdatně odolávají celých sedmnáct let. Několikrát se v Poslanecké sněmovně blýskalo na lepší časy a přijetí zákona, navrhovaného zástupci komory, bylo na spadnutí. Nakonec však vždy vyšumělo do ztracena.

Ministerstvo průmyslu a obchodu letos naopak připravilo detektivům další jobovku. Novela živnostenského zákona totiž nejenže neplní přání detektivů a pravidla pro získání živnostenského oprávnění na provozování detektivní činnosti nezpřísňuje. Naopak ještě slučuje dvě dosud samostatné živnosti – detektivní služby a služby ochrany majetku a osob.

BRAND24

Kvůli bourání bariér při vstupu do podnikání tak staví politici i přes protesty a připomínky soukromé detektivy na stejnou úroveň jako hlídače v samoobsluhách. I ti vznosně nazývají svou profesi detektivem. Jsou to však ve skutečnosti lidé (s nadsázkou) pátrající po ukradených žvýkačkách. A ti určitě renomé soukromých detektivů nezvýší.

Jistě lze diskutovat o (ne)-potřebě speciálního zákona a míře požadavků, které by na detektivy-uchazeče kladl. Novinky připravené novelou živnostenského zákona jsou ale bez diskuze krokem špatným směrem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).