Menu Zavřít

Desatero omylů českých turistů v Alpách

14. 2. 2005
Autor: Euro.cz

VYSOKOHORSKÁ TURISTIKABěhem jednoho letního víkendu v okolí Dachsteinu jsme mohli pozorovat snad všechny chyby, kterých se turisté na horách dopouštějí. Právě tento alpský vrchol je mezi českými cestovkami nejnavštěvovanější.

Uvázání na lano může zachránit život.

* VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA Během jednoho letního víkendu v okolí Dachsteinu jsme mohli pozorovat snad všechny chyby, kterých se turisté na horách dopouštějí. Právě tento alpský vrchol je mezi českými cestovkami nejnavštěvovanější.

Cepíny? „Nejsou potřeba!“ bodře vykřikuje banda Moravanů za průvodcem tuzemské cestovní kanceláře, kterou potkáváme na ledovci, jak míří k Dachsteinu. Přitom chvilku před nimi překonalo sedélko Steinerscharte dvanáct postarších Rakušanů vedených horským vůdcem. Všichni navázaní na horolezecké lano.

„Bivakovali jsme sto metrů pod vrškem Hallstattské feráty,“ vysvětluje manželská dvojice, proč přišla na chatu o den později, než plánovala. Ona má zavázané obě ruce. Zničila si je proto, že na těžkou a dlouhou horskou túru vyrazila dvojice s batohy plnými tábornického vybavení a jídla, jako by šli na týden do opuštěných Karpat.

O den později míjíme pod Torsteinem dvojici otec-syn. Zatímco všichni turisté v oblasti navlékají nepromokavé bundy a rychle prošlapávají stopy skrze sněhová pole těžkými pohorkami, rodinný tandem mokne v tričkách s krátkými rukávy. V silonovém batůžku nemají ani svačinu. Na nohou plátěné tenisky. Za hodinu je docházíme na parkovišti a chlapečka rozmrazujeme v našem autě.

Jaké jsou tedy nejčastější omyly a mýty, kterých se čeští turisté v Alpách dopouštějí?

* NA LEDOVCI

OMYL: Nemusím se mazat krémem na opalování, když je pod mrakem.

SKUTEČNOST: Vysokohorské slunce pálí i skrze mraky a mlhu. Jeho účinek ještě zesiluje bílý povrch zasněženého ledovce.

OMYL: Nemusím se navazovat na lano, když jdu po vyšlapané stopě.

SKUTEČNOST: Nikdy nevíte, kdy se proboří sněhové mosty, o kterých ani netušíte, že existují. Může se to stát prvnímu stejně jako poslednímu, ráno stejně jako večer.

OMYL: Nepotřebuji cepín a mačky, ty používají jen horolezci.

SKUTEČNOST: I na plochém ledovci jsou cepín a mačky nezbytnými pomůckami. Bez nich nezachytíte kolegu, který padá do skryté trhliny, a ani ho nevytáhnete ven. Naopak vás vezme do náručí ledové smrti s sebou.

OMYL: K navázání na lano stačí hrudní úvaz.

SKUTEČNOST: Ve visu na zastaralém hrudním úvazku vydržíte žít jen dvě minuty. Navíc při pádu kolegy do trhliny poletíte s největší pravděpodobností po hlavě za ním.

* NA FERÁTĚ

OMYL: K čemu horolezecký úvazek, smyčky a karabiny, ocelového lana se budu přidržovat a vyšplhám, kam budu chtít.

SKUTEČNOST: Stačí chvilková nepozornost, padající kámen nebo nešťastné uklouznutí a zřítíte se bez pomoci do hlubiny.

OMYL: Helmu si s sebou neberu, jenom překáží a je pod ní horko.

SKUTEČNOST: Malý kamínek letící z dostatečné výšky prorazí i nejtvrdší lebku. Udeřit se čelem o skálu před vámi nebo narazit na převis nad sebou také není nic příjemného.

Helma je nutností - nebezpečný může být i malý padající kamínek. foto: Jakub Turek

* NA TÚŘE

OMYL: Nejlepší boty jsou prošlápnuté tenisky.

SKUTEČNOST: Jestli si neobujete pevné pohorky, vyvrtnete si nohu na suti, uklouznete na skále, promočíte se v mokré trávě a promrznete na sněhu.

OMYL: Znakem opravdového turisty je velký batoh se stanem, spacákem a jídlem na týden.

SKUTEČNOST: V opuštěných oblastech je to nezbytné, ale v Alpách a Tatrách se spí na chatách. S lehkým batohem zvládnete delší túry s menší únavou.

OMYL: Na co nosit baterku, bivakovací pytel a lékárničku, když plánuji krátkou túru.

SKUTEČNOST: Nikdy nevíte, jak a kdy výlet skončí.

BRAND24

OMYL: Není potřeba se moc oblékat, když je hezky.

SKUTEČNOST: Do batohu vždycky patří teplé a nepromokavé oblečení. Čepice, flísová bunda a nepromokavá bunda jsou základem, který by měl být v batohu na každou túru. Počasí se na horách mění z hodiny na hodinu a někdy z minuty na minutu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).