Menu Zavřít

Dělníci ve vaší kanceláři

12. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Přestože MS Office hraje prim, má uživatel mezi kancelářskými balíky na výběr Po operačním systému je nejrozšířenějším softwarem na PC balík kancelářských programů. Dost těžko by se totiž hledal někdo, kdo nepotřebuje občas napsat kus textu, srovnat čísla do tabulky nebo navrhnout prezentaci.

Přestože MS Office hraje prim, má uživatel mezi kancelářskými balíky na výběr

Po operačním systému je nejrozšířenějším softwarem na PC balík kancelářských programů. Dost těžko by se totiž hledal někdo, kdo nepotřebuje občas napsat kus textu, srovnat čísla do tabulky nebo navrhnout prezentaci.

Šampiónem v konkurenčním souboji programových balíků není nikdo jiný než notoricky známý komplet MS Office. Podobně jako u Windows se Microsoftu opět podařilo vytvořit a prosadit nepsaný standard pro vybavení osobního počítače, výrazně populárnější při výměně informací než esperanto mezi jazyky. Většině velkých konkurentů MS Office od roku 1995 postupně došel dech, ale přesto má český uživatel na výběr.

Budou si programy rozumět?

Alternativní kancelářské balíky kromě zajímavé ceny sázejí na zkušenost z praxe, zatímco MS Office v každé nové verzi na sebe nabaluje nové funkce a rozšíření, které mnoho uživatelů pravděpodobně nikdy nevyužije. Hlavním problémem pro konkurenční kancelářské programy dlouho bylo zajištění kompatibility při výměně souborů. Dosáhnout toho, aby text z MS W ordu vypadal přesně stejně i v jiném textovém editoru a naopak, není jednoduché. Stoprocentní dokonalosti se nepodaří dosáhnout patrně nikdy, ale v současnosti už je výměna běžných souborů hladkou záležitostí. Ovšem čím více speciálních funkcí je použito, tím roste nebezpečí deformace výsledku při otevření v jiném programu.

Snadnější komunikace

Změnu možná přinese nová verze kancelářského softwaru Microsoft Office 2003, ohlášená na letošní léto. Hlavní novinkou je rozšíření tradičních formátů dokumentů o XML (eXtensible Markup Language). Jde o součást aktivity Microsoft .NET, kde XML je zjednodušeně řečeno univerzálním formátem pro výměnu dat a souborů mezi jinak naprosto odlišnými počítačovými vybaveními. Většina dalších vylepšení se rovněž týká profesionálního nasazení, jako je spolupráce uvnitř pracovních skupin a snadnější i bezpečnější sdílení dokumentů. K týmovým novinkám patří mimo jiné server Centrum schůzek pro koordinaci plánů práce a rozvrhu jednotlivců. K ochraně důležitých firemních informací je určena technologie Information Rights Management, která dokáže zabránit neoprávněnému kopírování souborů, zakázat tisk nebo přeposlání zabezpečeného e-mailu. Značně je inovován i poštovní Outlook 2003. Každý mail je v užším přepracovaném seznamu zobrazen na více řádcích, takže podokno pro čtení se otevírá vedle něj. Inteligentní třídění dává lepší přehled, kromě dělení podle data nebo přidělených kategorií umí vyhledat i všechny navazující položky e-mailového „dialogu“. Uvedení plně lokalizované (české) verze Office 2003 je slíbeno měsíc po anglickém originálu. Nemilým překvapením ale zřejmě budou požadavky programu. Pokud na poslední chvíli nedojde k zásadní změně, bude nový MS Office pracovat pouze na PC s jedním ze dvou nejnovějších operačních systémů Microsoftu: W indows 2000 a XP. Systém dvojí legální instalace na stolní počítač a notebook stejného uživatele zůstane zachován.

Office 2003 šestkrát jinak

Chystaný balík kancelářských programů bude mít šest základních verzí s odlišnou sestavou aplikací a určením.

Basic (jen OEM s novým hardwarem): Word, Excel, Outlook

Standard: Outlook, Excel, Word, Power Point Small Business

Edition: jako Standard + Business Contact Manager

Professional: jako Standard + Access, Publisher, Business Contact

Manager a vylepšené možnosti aplikací

Professional Enterprise Edition: jako Professional + InfoPath

Student and Teacher Edition: jako Standard

CONTENT24

Jako samostatné programy budou k dispozici také SharePoint Portal Server v2.0 pro sdílení dat, editor webových stránek FrontPage 2003 a OneNote 2003 pro zaznamenávání a práci s rukou psanými poznámkami, například na Tablet PC.

it@profit.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).