Menu Zavřít

Děkujeme, že svítíte

11. 11. 2013
Autor: Redakce

Se zelenou revolucí v Německu je prý amen, hlásí česká média s tím, že rodící se velká koalice CDU a SPD přehodnotila své bombastické plány na energeticky nejčistší zemi Evropy.

Pozornější pohled ale naznačuje, že nové představy o Německu jako baště obnovitelné energie v sobě mají stále zabudovaný stejný mechanismus, který využívají i leckteří pražští taxikáři – turbo. Ano, když se zpočátku zdá, že to bude levnější, stačí pár minut a cena se hezky popostrčí vzhůru.

Tak třeba poplatek za obnovitelné zdroje, který se u našich sousedů skrývá pod zkratkou EEG-Umlage. Letos dosáhne 23 miliard eur a zaplatí ho především domácnosti. Nejen velké průmyslové podniky, ale třeba i jatky nebo některé IT firmy mají výjimky. Ty by ostatně chtěli po německém vzoru i kapitáni českého průmyslu. Teď se CDU a SPD dohodly, že si na výjimkáře posvítí. A Německé dráhy už se ozvaly, že jestli jejich lokomotivy budou platit zelenou daň, podraží jízdné.

A další fígl – příbřežních větrných elektráren bude méně, oplátkou se ale dostanou některé uhelné a plynové elektrárny na seznam pohotovostních záloh. Což jejich provozovatelé bezpochyby naúčtují distributorům a ti – hádejte komu? Ano, konečným spotřebitelům. Tedy zhusta těm nadšencům, kteří po léta drží zelené revoluci palce a montují si na střechu vlastní panely. Nebo si alespoň myslí, že když tu budou chtít žít i jejich děti, je třeba si připlatit.

Nová zelená politika kancléřky Angely Merkelové, by se tak dala shrnout do hezkého vzkazu všem Němcům. Zapněte si domácí turbo, bez vás by to nešlo. Díky za každý nový spotřebič. Děkujeme, že svítíte. A sviťte co nejvíc, jak jen vám to úsporné žárovky z EU dovolí.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Konec igelitu v Čechách

Nic jste nepochopili

CONTENT24

Volby? Nic pro lidi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).