Menu Zavřít

Definitivně bez Telecomu

28. 6. 2004
Autor: Euro.cz

LEVNĚJŠÍ INTERNET I TELEFONOVÁNÍ Díky zpřístupnění místních smyček mohou alternativní operátoři poskytovat levnější telefonní služby než Český Telecom. Od dominantního operátora si pronajali celé telefonní vedení.

LEVNĚJŠÍ INTERNET I TELEFONOVÁNÍ

Díky zpřístupnění místních smyček mohou alternativní operátoři poskytovat levnější telefonní služby než Český Telecom. Od dominantního operátora si pronajali celé telefonní vedení.

Společnosti České radiokomunikace a Telenor začaly nabízet levné připojení k internetu i telefonování. Ceny jsou v porovnání s nabídkou Českého Telecomu nižší, protože jsou založené na zpřístupnění místních smyček. Laicky řečeno - operátoři si od Českého Telecomu pronajali celé telefonní vedení, a tak už nebudou přeprodávat služby Telecomu, ale rovnou prodávají svoje. V principu to znamená, že v oblasti, kde zmíněné firmy nabízejí své služby, nemusí jejich klienti platit Telecomu měsíční paušál za pronájem telefonní stanice. Operátoři se zaměří především na poskytování datových služeb. Služba je výhodnější především pro firmy, protože vyžaduje vysoké vstupní investice, které by se domácnostem nevyplatily. Zahraniční zkušenosti ale ukazují, že zlevnění nebude tak veliké, jak se všeobecně očekává. Služby založené na bázi zpřístupnění místní smyčky totiž využívá mizivé procento zákazníků.

ADSL OD RADIOKOMUNIKACÍ

Při přechodu od Telecomu do sítě Českých Radiokomunikací (ČRa) musí zájemce složit vratnou zálohu ve výši 2850 korun bez DPH, pokud si chce současně ponechat i své stávající telefonní číslo. Tato podmínka se týká i dosavadních uživatelů hlasových služeb ČRa Bluetone. Záloha se vrací při další změně operátora. Radiokomunikace nabízejí tarif DSL Supertarif - minuta místních i dálkových hovorů je ve špičce zpoplatněna 80 haléři, mimo špičku pak 50 haléři bez daně. Tarifikace přitom probíhá po sekundách. Na mobil se volá za necelé čtyři koruny. Za ADSL od Radiokomunikací v nejlevnější variantě při rychlosti 512 kbps zaplatí zájemce 1390 korun. Firmám je určena technologie SHDL - což je stejná technologie jako ADSL, nabízí však stejně vysoké rychlosti pro stahování i odesílání dat.

Tady nastavily Radiokomunikace cenu za nejnižší rychlost 512 kbps na 6400 korun, což je zhruba o 40 procent levněji než konkurence. Služby ČRa zatím nejsou dostupné po celé republice, ale pouze ve vybraných lokalitách v P raze a Českých Budějovicích. Oblasti by se však měly rozšiřovat. Letos plánují ČRa pokrýt 28 lokalit, a získat tak přístup k více než 400 tisícům linkám.

BRAND24

**TELENOR PRO OSTATNÍ OPERÁTORY

Podobně omezená nabídka je i od Telenoru. Ten chce do konce letošního roku pomocí zpřístupnění místní smyčky umožnit ADSL připojení na čtyřech pětinách Prahy. Na rozdíl od Českých radiokomunikací však nenabízí své služby přímo koncovým uživatelům, ale dalším operátorům. V praxi to znamená, že si od něj služby pronajmou další operátoři, kteří je pak budou prodávat dál. Také tento případ by měl přinést zlevnění služeb, především u připojení na internet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).