Menu Zavřít

Debata o platech manažerů: trojnásobek platu Merkelové musí stačit

20. 3. 2017
Autor: čtk

Omezení platů manažerů v Německu je oblíbeným předvolebním tahákem. Politik liberální FDP prohlásil, že milion eur ročně by měl manažerům největší ekonomiky Evropy stačit.

Bývalý viceprezident německého parlamentu Burkhard Hirsch ze Svobodné demokratické strany (FDP) prohlásil, že je třeba s obrovskými platy manažerů největších německých firem něco udělat.

„Dnes vyplácené přehnaně vysoké platy ničí smysl pro spravedlnost,“ řekl Hirsch v rozhovoru pro týdeník Die Zeit. Předseda FDP Christian Lindner hovoří v této souvislosti o morálce, ale dodává, že do odměn soukromých firem by stát zasahovat neměl.

Šestaosmdesátiletý Hirsch míní, že milion eur (27 milionů korun) ročně by měl manažerům stačit, protože za pár měsíců vydělají stejně, jako německá kancléřka Angela Merkelová za celý rok.

Nejmocnější žena světa má příjem asi 300 tisíc eur ročně (8,1 milionu korun). Stejnou sumu si vydělá šéf Daimleru za dva týdny, uvedl německý týdeník. Pokud by manažeři přesto chtěli více, musela by jim to odsouhlasit většina akcionářů firmy, navrhl Hirsch.


Jak jsou placeni bankéři? Čtěte více:

Skandinávci vyvracejí mýty o přeplacených bankéřích Thomas Borgen, generální ředitel Danske Bank


Pochopení pro vysoké odměny manažerů nemá kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz. „Šéf koncernu kvůli svým špatným rozhodnutím způsobí firmě ztrátu a pak za to dostane i bonusy. V případě, že běžná prodavačka udělá malou chybu, okamžitě ji vyhodí,“ tvrdí Schulz.

Poslanci SPD v parlamentu uvažují o tom, že by omezili maximální výši bonusů na rok. Odměny by neměly překročit půl milionu eur (13,5 milionu korun). „Někteří manažeři ztratili kontakt s realitou,“ tvrdí rovněž Jens Spahn, státní tajemník na ministerstvu financí z CDU.

Největší platy má VW

Zajímavé je srovnání platů manažerů německých firem, které jsou obchodovány v indexu DAX, s průměrným platem jejich řadových zaměstnanců. V tomto ohledu vychází nejhůře koncern Volkswagen, kdy členové topmanagementu vydělávají 141krát více než řadový zaměstnanec. Průměr u třiceti firem obchodovaných v rámci DAX je „pouze“ 57násobek.

Management versus jejich podřízení. (násobek platu vedení společnosti ve srovnání s průměrem zaměstnanců)
VW 141
Deutsche Post 132
Adidas 116
Henkel 98
Metro 95
Daimler 91

Stav k roku 2014. Zdroj: Hans Böckler Stiftung/Die Zeit

Diskuzi o nepřiměřených odměnách pro manažery v Německu rozpoutal případ exšéfa VW Martina Winterkorna, který i po skandálu dieselgate dostal rentu 3000 eur denně (81 tisíc korun). Před vypuknutím skandálu si v roce 2014 vydělal 15,9 milionu eur (429 milionů korun).

Kasper Rorsted, šéf firmy Adidas, jež vyrábí sportovní oblečení a je po Nike druhou největší na světě, nemá s gigantickými platy manažerů problém. Podle něj dělají svou práci dobře, a proto mohou vydělávat miliony eur každý rok.

Stále více euromilionářů
Lidí, kteří v EU vydělají více než milion eur ročně, přibývá. Uvedl to bankovní regulatorní úřad European Banking Authority (EBA). Mezi roky 2014 až 2015 počet takových lidí stoupl o třetinu z 3865 na 5142. Čtyři pětiny z nich žijí ve Spojeném království. Zdroj: eba.europa.eu

Ani ředitel firmy Continental Elmar Degenhart nesouhlasí se zavedením maximální výše platů. Pokud to odsouhlasí vedení společnosti, proč by to měl regulovat zákon, ptá se.

U amerických firem je přitom nerovnost v platech ještě vyšší. Ředitelé největších 350 amerických firem vydělávají 276krát více než jejich podřízení. Uvedl to Economic Policy Institute.

BRAND24

Dále čtěte:

Už žádný Winterkorn: šéf VW bude brát maximálně 10 milionů eur

Štědrý Volkswagen: právnička dostane po roce ve firmě odstupné 400 milionů

Bývalá ústavní soudkyně a členka představenstva VW Hohmann-Dennhardtová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).