Menu Zavřít

David Kögler: Dluhopisy: končí rallye?

12. 7. 2013
Autor: čtk

Z dá se, že léčebná kúra v podobě měnového uvolňování dosáhla svých hranic. Centrálním bankám se podařilo díky snižování krátkodobých úrokových sazeb a výnosů dluhopisů prostřednictvím jejich řízeného nákupu stlačit úrokové náklady na historická minima. Politika měnového uvolňování ale není samospasitelná.

Pro vyvážený ekonomický vývoj je nutné, aby aktivitu přebrala politika fiskální. Není proto divu, že po dobrých zprávách o vývoji americké ekonomiky přichází Fed s oznámením o postupném snižování objemu nákupů dluhopisů. Z reakce trhů lze usuzovat, že tento krok přiměl investory k realizaci zisků. Nervozita se projevila na akciových, dluhopisových i měnových trzích.

Korekce americké centrální banky přichází ve chvíli, kdy světové akcie posílily proti říjnu 2011 o více než 40 procent, zatímco zisky firem na akcii se nezměnily. Podle analytiků Citi jsme byli svědky největšího přecenění akcií za posledních 40 let.

S vidinou vyšších výnosů dluhopisů se však zásadně mění i výhled na jednotlivé třídy aktiv. Pokud patřily dluhopisy k vyhledávanému investičnímu aktivu v době ekonomické nejistoty, poslední kroky americké centrální banky nahrávají postupnému návratu zpět k akciím.

Do centra zájmu se dostávají nejen akcie rozvinutých států, ale také akcie zemí rozvojových. Ty klesly od svého lokálního vrcholu v dubnu 2011 více než o 20 procent a nyní se obchodují se solidním diskontem. V horizontu 12 až 18 měsíců však analytici Citi odhadují pozitivní vývoj hodnoty akcií rovněž u rozvinutých zemí.
Krátkodobě ale nelze na akciových trzích vyloučit vyšší volatilitu.

Autor je manažerem investičních produktů Citi Bank


Čtěte také:

BRAND24

Fed: Konec lití peněz do ekonomiky se blíží

Fed poslal akcie vzhůru, americký index S&P 500 je na novém vrcholu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).