Menu Zavřít

David Kogler: Bilance

21. 12. 2012
Autor: profimedia.cz

Blíží se konec roku, se kterým je tradičně spojeno bilancování a rozvažování nad tím, co čeká investory nadcházející rok. Poohlédnemeli se zpět, je dobré si připomenout, že v lednu 2012 snížila agentura S&P kreditní rating Francie z tří A na dvě A. Obecně však akcie zažily velmi dobrý start. Například za první tři měsíce roku 2012 posílily americké akcie o 13 procent.

V srpnu jsme si připomněli pět let od vzniku finanční krize, která má své počátky pravděpodobně v den, kdy BNP Paribas přestala odkupovat zpět podíly ve svých třech investičních fondech, protože nebyla schopná ocenit podkladová aktiva v majetku fondů související s podřadnými hypotékami.

V listopadu potvrdila agentura Moody’s snížení ratingu Francii. Mezinárodní měnový fond rovněž přišel se zprávou, že uvažuje rozšířit své devizové rezervy o kanadské a australské dolary, které se začínají čím dál více objevovat v rezervách centrálních bank. Zlato zůstává nad svou dlouhodobou trendovou přímkou a i přes kolísavý vývoj během roku posílilo od začátku roku o více než osm procent.

Zajímavé je sledovat, jak cena zlata koreluje s rostoucím dluhem vlády Spojených států. Tisk peněz se stává novodobou mantrou centrálních bank a závody v oslabení domácích měn pokračují; americký dolar může zatím být díky superagresivnímu Fedu ve výhodě. Výhled do roku 2013 naznačuje, že bychom měli být svědky nerovnoměrného ekonomického růstu a nízkých úrokových sazeb. Globální ekonomiku nadále bude trápit neochota domácností a firem zvyšovat své zadlužení. Vlády naopak čeká další boj s vládními deficity a veřejným dluhem. Atraktivní zůstávají evropské akcie, firemní dluhopisy investičního stupně a dluh rozvíjejících se zemí.

Autor je analytikem Citibank


Čtěte také:

BRAND24

Pavel Kohout: Dva ekonomické milníky roku 2012

Německý pohled na EU? Záchranná rutina

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).