Menu Zavřít

David Klimeš: Zelená ladí s pravicí, vzkazují Němci

10. 10. 2013
Autor: čtk

Nevypadá to zrovna jako událost dne. Dnes se sejde vítězka německých voleb kancléřka Angela Merkelová z CDU k povolebním jednáním se Zelenými. Zjistí, že se prakticky v ničem neshodnou, a otočí se na podpatku směrem k velké koalici se sociální demokracií.

Ale to není vše. Dnešní jednání je také nejvážnějšími námluvami někdejších ostře levicových vlasatých mániček s někdejšími upjatými křesťanskými konzervativci. Kde ty loňské sněhy jsou. Pragmatičtí Zelení navlékli saka a v některých spolkových zemích vládnou s pravicí. Merkelová zase CDU posunula výrazně ke středu a k ekologickým tématům.

Pokud to tedy nevyjde nyní, možná černozelené spojení přijde po příštích volbách. Z českého pohledu to může vypadat jako ozvuk někdejšího nečekaného vládního spojení Topolánkovy ODS s Bursíkovými zelenými. Jen to spojenectví, z dnešního pohledu vlastně bezmála průkopnické, nesmí být tak amatérské jako tehdy.

Po německých volbách zcela zapadlo jasné poučení pro české zelené: nemá smysl soutěžit s levicí, kdo víc vyšponuje daňové nároky na bohaté. Silně levicová kampaň se Zeleným vymstila a přišli v Bundestagu o několik cenných křesel. Nyní zjevně tutéž chybu opakují i čeští zelení pod vedením Ondřeje Lišky, když vedle ČSSD působí jako její zcela nevýrazná kopie. Přitom volby roku 2006 celkem přesvědčivě ukázaly, že jediným životaschopným konceptem zelené strany v současném Česku je partaj rozkročená nad politickým středem lákající i pravicové liberály z měst.

Mnozí pragmatici mezi německými Zelenými to už pochopili. Výsledkem byla účast ve spolkových vládách v Hamburku či Sársku. První zelený zemský premiér v Bádensku Württembersku před dvěma lety ukázal, že lze být zároveň liberálním realistou a zároveň si udržet levicové voliče. A že se tak dají vyhrát volby.

Do jednání s CDU tak Zelení hodlají vstoupit jako férový partner. To by ještě před pár lety bylo nemyslitelné. I z druhé strany znějí překvapivě vstřícná slova. Někteří ministři z CDU jsou pro, stejně tak straničtí lídři ze spolkových zemí.

Dobrá, nejspíš to nedopadne. Ale pro zelené z celé Evropy by posun kolegů z Německa měl být inspirací. Včetně těch českých, kteří nepochopitelně zakormidlovali ostře doleva. Trpí jako němečtí Zelení v předvolební kampani svou zaměnitelností se sociální demokracií a publicitu jim sjednává jen posměch za nepříliš promyšlené plány. Němečtí straníci chtěli povinné vegetariánské dny v kantýnách, čeští by zase více zdanili kolu a další sladké patoky.

Ne, takto se zelená politika v dnešní Evropě už dělat nedá. Pro zelené už pravice není ideologickým nepřítelem, ale obtížným, leč možným partnerem. Po letošní kruté porážce ve volbách to pochopí snad i čeští zelení.


Čtěte také:

BRAND24

Povolební vyjednávání v Německu: SPD tlačí Merkelovou ke kompromisům

Merkelová drtivě vyhrála německé volby, většinu ale nemá. Liberálové propadli

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).