Menu Zavřít

David Klimeš: Volby budou. Ale ne krajské

4. 9. 2012
Autor: čtk

Když koncem srpna ČSSD začínala svou kampaň před podzimními volbami, předseda ODS Petr Nečas ji obvinil z „vytloukání“ politického kapitálu z celostátních témat. Kdo se tedy nyní těšil od ODS na opak, na detailní kritiku nešvarů oranžového panování v jednotlivých krajích, musí být velmi zklamán.

ODS k zahájení své kampaně polepila republiku zcela nelogicky lídry, kteří s podzimními volbami nemají absolutně nic společného – premiérem, předsedkyní sněmovny, prezidentským kandidátem a pražským primátorem. Smutný důkaz, že krajská politika se nenosí už ani v krajích.

Nynější krajské volby by přitom po letech mohly být opravdu zajímavé a srovnatelné s těmi prvními z roku 2000. V roce 2004 i 2008 totiž šlo o pouhopouhé protestní referendum proti stávající vládě. V roce 2004 takto zúročila naštvanost na socialistickou vládu ODS, o čtyři roky později to vrátila modrým ČSSD a ještě to vyšperkovala populistickou kampaní proti „julínkovnému“.

Nyní se volby podobají těm prvním. Ne proto, že kraje jsou ještě nepopsaným listem. Spíše proto, že obě velké strany stihly zaplnit onen list skandály až po okraj. Volič proto váhá, zda symbolicky volit proti Nečasově vládě, či proti oranžové správě krajů představované donedávna Davidem Rathem.

Nejasné rozložení karet by tak mělo strany motivovat k nacházení regionálních trháků. Ale není tomu tak. Takzvaná „celostátní linka“ kampaně musí tepat stejným rytmem do voliče v každém koutě republiky. ČSSD tak vše hází na hlavu údajně asociální vlády. V programu ČSSD nenajdeme nic o rozkradeném Středočeském kraji či o tom, jak jde dohromady odpor k privatizaci zdravotnictví s pronajímáním nemocnic soukromníkovi moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem.

Naopak pravice nepřijatelně personifikovala krajské problémy výhradně do středních Čech, jako by krajům vládlo 13 malých Rathů. Nejdříve TOP 09 a nyní i ODS zahájily kampaň neomylně na středočeském místě činu. A stejně jako ČSSD i pravice nepřípustně zjednodušuje. Zjevné je to například u zdánlivě seriózní „celostátní linky“ o zastavení zadlužování krajů. Obecně je to sice bohulibé téma, ale třeba Plzeňsko už léta vzorně hospodaří, ať je hejtman z jakékoli strany. A na Liberecku či v jižních Čechách je za ČSSD méně dluhů než za vlády pravice.


Čtěte také:

Seriál E15: Kraje nadělaly dluhy, ale ne všechny nerozumně

Boj o vládu nad kraji začíná naostro

BRAND24

Výbor doporučil Rathovo vydání. Ten ze všeho viní Kubiceho


Krajská politika v krajích je samozřejmě stále stejně důležitá. Ale politici v krajích se stali už jen stínem svých mocnějších celostátních kolegů. Velké strany nám tak už do krajů pomalu ani nedovolí volit. ČSSD nás žene do referenda o Nečasově vládě, ODS nás zase poněkud předčasně nutí volit prezidenta či pražského primátora. Tak by to opravdu být nemělo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).